zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

(pk)
(pk)
0 14.02.2023 10:37:15

Zupinova najhitrejša v Ljubljani

Agata Zupin
PETER KASTELIC/AZS

V sklopu drugega dela prvenstva Slovenije v dvorani za pionirje in pionirke je potekal tudi članski miting. Tekmovalci so se pomerili v teku na 60 metrov in na isti razdalji z ovirami. Med dekleti je bila v teku na 60 metrov s časom 7,56 najhitrejša Agata Zupin (Velenje), drugo mesto pa je osvojila Maja Mihalinec Zidar (Mass). Najhitrejša Slovenka zadnjega obdobja se je na tekmovanja vrnila s časom 7,71. To je bil namreč njen prvi nastop po porodu. Lanskega junija sta z možem Luko povila hčerko Zaro. Tretja je bila mlada sprinterka Lana Andolšek (Kranj), ki je tekla 7,72. Med člani je s časom 6,85 slavil Bor Kolar Bačnik (Kronos), s časom 6,91 je bil drugi Žiga Benko (Kladivar), tretji pa s časom 6,99 mladi Val Velkavrh (Mass). Jan Duhovnik (Krka) je s časom 8,38 v teku na 60 metrov z ovirami za štiri stotinke sekunde prehitel Jakoba Praprotnika (Mass), med članicami pa je bila razred zase Andolškova s časom 8,37. V isti disciplini gre omeniti še dosežek mlajše mladinke Hane Sekne (Triglav), ki je dosegla rezultat 8,59. Med starejšimi mladinci je Bor Tekstor (Krka) tekel 8,45.

Jutri po normo

Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass) je na mitingu v Dortmundu v Nemčiji zasedla šesto mesto v teku na 1500 metrov in s časom 4:12,07 za dobre tri sekunde zaostala za normo za evropsko dvoransko prvenstvo (4:09,00) marca v Istanbulu. Zmagala je Poljakinja Martyna Galant (4:09,73). "Do zadnjega kroga sem se dobro držala, potem pa je malo zmanjkalo. Ampak trener pravi, da je to po višinskih pripravah normalno. Nimam še norme za dvoransko EP, priložnost, da jo dosežem, bom imela še v sredo v Lievinu v teku na 3000 metrov," je po teku povedala Maruša. S svojo nemško ekipo je na začetku leta opravila višinske priprave v mestu Iten v Keniji na približno 2400 metrih nadmorske višine. Odkar se je konec lanskega leta razšla s trenerjem Tevžem Korentom, s katerim sta skupaj trenirala šest let, državna rekorderka na 3000 metrov zapreke vadi pod vodstvom Nemca Wolfganga Heiniga, ki je tudi trener nemške atletinje Gese Krause.

Lepa zmaga v Parizu

Tina Šutej (Kladivar) je na mitingu v Parizu v skoku s palico zmagala, preskočila je 4,78 m. Druga je bila Kanadčanka Alysha Newman s 4,71 m, tretja pa Finka Wilma Murto s 4,64 m. Tina je izpustila začetni višini na 4,20 in 4,35 metra. Na 4,45 m je bila uspešna prvič, tako kot nato na 4,65 m, vmes pa je na 4,55 letvico preskočila v drugem poskusu. Bila je na drugem mestu, pred njo je bila le Newmanova, ki ni imela nobene poprave in je tudi 4,71 m zmogla prvič. Na tej višini je bila Šutej uspešna šele tretjič, a je ostala druga, ker je Murtojeva letvico na 4,71 dvakrat podrla in tretji skok pustila za poskus na 4,78 m. Tudi tu ni bila uspešna in nastop je končala na tretjem mestu. Slovenska rekorderka je nato že v prvem skoku zmogla 4,78 m, to višino pa je Newmanova izpustila. Obe atletinji, ki sta ostali v konkurenci, sta nadaljevali in tudi končali s po tremi neuspešnimi skoki na 4,83 metra. Šutejeva je 2. februarja v Ostravi s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord v skoku s palico. To je še vedno tudi najboljši dosežek sezone na svetu. "V prvem skoku je opravila z višino na 4,78 m in v tretjem s 4,71 m. To kaže, da je izjemno močna, da se lahko zbere in se je sposobna prilagoditi med tekmo. Odlično, v tej sezoni ima stabilne izide, saj doslej ni skočila manj kot 4,70 m. Je na zelo visoki ravni, saj je skočila le štiri centimetre manj od rekorda," je povedal njen trener Milan Kranjc, ki ni bil na tekmi. V Parizu je Šutejevi pomagal trener evropske prvakinje Finke Wilme Murto. Tekmeci, a prijatelji. Filipičeva je začela s 13,19, po neveljavnem skoku so ji v tretji seriji namerili 13,12 m, nato pa je s 13,44 in 13,60 m precej popravila svoj dosežek ter na koncu osvojila šesto mesto. Z rekordom mitinga, 14,26 m, je zmagala Kubanka Liadagmis Povea.


Dva rekorda v eni uri

Anže Svit Požgaj (Slovan) je na mitingu v Zagrebu, ki je potekal ob hrvaškem prvenstvu za pionirke in pionirke, zmagal v teku na 1000 metrov in s časom 2:26,85 popravil dvoranski državni rekord. Dozdajšnji rekorder je bil Cene Šubic, ki je 19. januarja 2007 na Dunaju tekel 2:27,98. Požgaj je v hrvaški prestolnici zmagal pred Hrvatom Brunom Belčićem, tretji je bil Požgajev klubski kolega Nil Kerin (2:35,21).

svit pozgaj
Anže Svit Požgaj
PETER KASTELIC/AZS

"Na tekmo sem šel predvsem tekmovat, državni rekord pa je bila le motivacija za dober tek. Tekel sem sam, zato sem še toliko bolj zadovoljen, hkrati pa sem dobil potrditev, da smo na pravi poti," je povedal novi rekorder. Nastopilo je še nekaj Slovencev. Zmagali so še Andrej Skočir (Mass) na 200 m (22,35), na 400 m Veronika Sadek (Slovan, 56,89) in Samo Bergant (Mass, 51,31), Rok Markelj (Triglav) na 600 m (1:19,95) in na 1500 m Liza Šajn (Slovan, 4:24,83) pred Urško Martinec (Pomurje, 4:37,85). Tretji sta bili še Veronika Sadek na 200 m (25,87) in Sara Mia Belič (Slovan) na 60 m (7,86). Le dobro uro pozneje je na 1000 m v Padovi nastopil tudi Žan Rudolf in tekel 2:26,86, torej le stotinko počasneje od rekordne znamke Požgaja. "Na tekmi sem bil zadolžen za narekovanje ritma. Kljub temu sem se odločil, da tekmo opravim do konca, ker sem bil dovolj hitro na poti, da popravim slovenski rekord. Psihično pa je bilo težko, ker sem se pred startom pripravljal le na to, da bom 'vlekel' tekmece. A uspelo mi je izkoristiti možnost, ki se mi je ponudila, in prišel sem do cilja," je povedal Rudolf, ki pa tedaj še ni vedel, da je Požgaj malo pred tem tekel hitreje. To je bil tudi Rudolfov zadnji nastop v dvoranski sezoni, saj se pripravlja predvsem na sezono na prostem. Rudolf je državni rekorder v teku na 800 metrov na prostem in v dvorani.


Filip rekordno

Filip Jakob Demšar (Mass), ki v študira v ZDA in tekmuje za ameriško Univerzo Južna Karolina, je na močnem mitingu v Clemsonu (Tiger Paw Invitational) osvojil peto mesto v teku na 60 metrov z ovirami, s časom 7,70 pa je popravil svoj osebni rekord. S časom 7,62 je po fotofinišu slavil domačin Giano Roberts. Demšar je osebni rekord popravil za štiri stotinke sekunde. Norma za nastop na evropskem dvoranskem prvenstvu v Istanbulu znaša 7,64. Toliko je tudi državni rekord Damjana Zlatnarja.


Udovč častni član ZASS

Združenje atletskih sodnikov Slovenije je svojim članom podelilo plakete in znake za okroglo število sojenj. Priznanje za 150 sojenj so prejeli Marjeta Čad, Matjaž Fabjan, Miki Prstec, Vinko Zemljič, Matej Gabršček, Ladislav Mesarič in Matic Ogrizek, za 300 sojenj Janko Setnikar, Andrej Zadnik, Milena Magdič in Štefan Obal, za 500 sojenj pa Erika Vegič in Aleš Janžovnik.

Andrej Udovč pa je postal častni član Združenja atletskih sodnikov Slovenije. Udovč, rojen leta 1963 v Ljubljani, se je z atletiko srečal že leta 1977. Kot član AK Olimpija je tekmoval v mladinski in članski kategoriji. Leta 1982 je opustil aktivno tekmovanje in se posvetil prostovoljnemu delu v atletiki ter še istega leta opravil izpit za atletskega sodnika. Postal je član Zbora atletskih sodnikov Ljubljana in do zdaj opravil več kot 680 sojenj. Kot predsednik je vodil zbor od leta 2010 do 2013. Še vedno je aktiven pri ZASL kot član IO. Leta 1999 je postal mednarodni sodnik (R3), bil glavni sodnik na tekmovanjih, pozneje pa je opravljal tudi delo delegata. Od leta 2003 je aktiven tudi v SO ASS in njegov predsednik je bil od leta 2011 do 2016. Od leta 2012 je član Tekmovalno tehnične komisije AZS, ki ji od leta 2016 tudi predseduje. Leta 2009 je opravil izpit ITO pri evropski atletski zvezi ter deloval kot glavni sodnik in delegat na tekmovanjih v Evropi. Poleg domačih tekmovanj je sodil na evropskem mladinskem prvenstvu 1997, leta 2008 pa na evropskem prvenstvu veteranov (EVACS), ko je opravljal delo vodje sodnikov tekmovanja, in leta 2012 na evropskem prvenstvu v krosu v Velenju, kjer je bil glavni sodnik. 



Članki iz rubrike