zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

(pk)
(pk)
0 03.01.2023 10:39:39

Leto izjemnih uspehov

Tina Šutej po bronu na dvoranskem SP v Beogradu
PETER KASTELIC/AZS
Leto 2022 je spustilo zaveso. Za slovensko atletiko je bilo izjemno uspešno. Naši atleti in atletinje so kolajne osvajali praktično na vsakem velikem mednarodnem tekmovanju.

Dvoranska sezona

Večji del domače dvoranske sezone je potekal v Češči vasi, kjer stoji edina slovenska krožna dvorana. Olimpijski center Novo mesto je gostil državna prvenstva od pionirske kategorije vse do članskega državnega prvenstva, ki je predstavljal tudi vrhunec zimskega dogajanja na domačih tleh. Odlično je slovenska reprezentanca nastopila na balkanskem dvoranskem prvenstvu, iz Istanbula se je vrnila s šestimi kolajnami in tremi državnimi rekordi.

Svetovno prvenstvo v dvorani, Beograd

Vrhunec dvoranske sezone je predstavljalo svetovno prvenstvo v Beogradu, kjer je Tina Šutej osvojila bronasto medaljo. Z 10. mestom se je izkazala tudi Neja Filipič, z novim dvoranskim državnim rekordom pa ženska štafeta.

Sezona na prostem

V poletnem delu sezone je na domačih tleh poleg pokalnih in prvenstvenih tekmovanj znova potekala Mednarodna atletska liga Telekom Slovenije. Poleg mitingov na Ptuju, v Slovenski Bistrici, Ljubljani, Mariboru in Novem mestu je v sklop lige sodilo tudi Prvenstvo Slovenije za člane in članice ter Atletski pokal Slovenije za člane in članice.

Evropsko prvenstvo U-18, Jeruzalem

Na evropskem prvenstvu do 18 let v Jeruzalemu je za največje veselje slovenske odprave poskrbela Brina Likar, ki je v skoku v daljino zadnji dan prvenstva osvojila srebrno kolajno.

Svetovno prvenstvo, Eugene

Vrhunec sezone 2022 je bilo člansko svetovno prvenstvo v Eugenu, Kristjan Čeh pa je z rekordom prvenstev osvojil zlato v metu diska. To je šele druga slovenska zlata medalja in skupno šesta na dosedanjih osemnajstih SP. Doslej je bil zlat le Primož Kozmus v metu kladiva v Berlinu leta 2009. Čehov uspeh je s četrtim mestom dopolnila Šutejeva, s sedmim v teku na 800 metrov pa Anita Horvat. V finalu sta nastopili še Maruša Mišmaš Zrimšek in Lia Apostolovski.

OFEM, Banska Bystrica

Na olimpijskem festivalu evropske mladine na Slovaškem je Slovenijo zastopalo 12 atletov in atletinj. Odličje je osvojil Žan Ogrinc, ki je bil srebrn v teku na 800 metrov.

Svetovno prvenstvo U-20, Cali

Na svetovnem mladinskem prvenstvu v Kolumbiji je nastopilo 14 slovenskih predstavnikov. Matic Ian Guček je osvojil srebrno kolajno v teku na 400 metrov z ovirami. S časom 48,91 je postavil absolutni državni rekord, ki ga je do letos držal Rok Kopitar. Njegov uspeh sta s petima mestoma v teku na 800 metrov in v metu kladiva dopolnila Veronika Sadek in Jan Emberšič.

Evropsko prvenstvo, München

Drugi vrhunec sezone v absolutni kategoriji je predstavljalo evropsko prvenstvo v Münchnu. V Nemčijo je odpotovalo kar 22 slovenskih atletov, ki so osvojili dve kolajni in še tri uvrstitve v finale. Za prvo slovensko odličje na prvenstvu je po dramatičnem razpletu poskrbela Tina Šutej, ki je bila bronasta v skoku s palico, potem ko si je na ogrevanju grdo porezala dlan. Presenetljivo je bila peta Martina Ratej v metu kopja, sedma je bila Lia Apostolovski v skoku v višino, 15. pa Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 metrov zapreke. Za drugo slovensko medaljo je poskrbel Kristjan Čeh, ki je bil srebrn v metu diska. Ptujčan je osvojil deseto slovensko odličje na dosedanjih evropskih prvenstvih.

Športnik leta 2022

Čeh je bil za vse letošnje športne uspehe ob koncu koledarskega leta nagrajen še s prestižnim kipcem za športnika Slovenije za leto 2022. Poleg omenjenih odličij na evropskem in svetovnem prvenstvu je zmagal v skupnem seštevku diamantne lige ter na zimskem evropskem pokalu v metih.

Koga smo v letošnji sezoni pogrešali?

Izmed najboljših slovenskih atletov lahko izpostavimo trojico. Slovenski rekorder Luka Janežič in ena najbolj obetavnih evropskih tekačic Klara Lukan sta večji del sezone izpustila zaradi poškodb. Oba uspešno okrevata in upamo, da ju bomo v novem letu ponovno videli na stezi. Vrača pa se tudi naša najboljša sprinterka zadnjih let Maja Mihalinec Zidar, ki je sezono izpustila zaradi materinstva. 

Članki iz rubrike