zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

(pk)
(pk)
0 06.12.2022 10:18:14

Gorski tek: Bečan in Koligarjeva naj v sezoni 2022

MIHA SCHAFFER
V Kamniku je Združenje za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije pripravilo slavnostni zaključek sezone in razglasilo najboljše gorske tekače sezone 2022.

Naj gorska tekača sta postala Timotej Bečan (Papež) in Mojca Koligar (Papež). Najbolj perspektivna gorska tekača pa sta Maj Pritržnik (Kladivar) in Ana Novak (Šmarnogorska naveza).

Bečan je pričakovano znova osvojil prestižni naziv, saj je blestel na domači gorskotekaški sceni, nemalo odmevnih rezultatov pa je dosegel tudi v tujini. Zmagal je tako na državnem prvenstvu v kategoriji gor/dol v Hrastniku kot na državnem prvenstvu gor na teku na Ratitovec, kjer se je na standardni progi, po kateri se tekači merijo že vrsto let, kot prvi spustil pod mejo ene ure.

Zmagal je tudi na najpomembnejši domači mednarodni tekmi, 43. Teku na Šmarno goro, ki spada med (srebrne) tekme svetovnega pokala, ponovno pa je bil tudi zmagovalec Pokala Slovenije.

Že na začetku sezone je v Romuniji ubranil naslov balkanskega prvaka, na evropskem prvenstvu se je dvakrat uvrstil med prvo dvajseterico, v teku gor/dol je bil 14., na svetovni lestvici pa je sezono končal na visokem sedmem mestu.

Bečan je osvojil tudi tretje mesto v tradicionalnem izboru AZS za naj atleta leta. Pred njim sta bila le svetovni prvak v metu diska Kristjan Čeh in mladinski svetovni podprvak v teku na 400 metrov Matic Ian Guček.

Tudi Koligarjeva je slavila na obeh državnih prvenstvih (gor in gor/dol), na evropskem prvenstvu v Španiji pa se je dvakrat uvrstila med trideseterico najboljših. Sicer pa je njena paradna disciplina 'vertikal'. V tej disciplini, kjer je proga izjemno strma, tekmovalci pa premagajo kilometer višinske razlike, je letos postala zmagovalka skupnega seštevka svetovne serije.

Koligarjeva je na prireditvi sicer naznanila delni umik iz tekmovalnega udejstvovanja, saj je našla zadovoljstvo tudi v drugih stvareh. Napovedala je, da bo nastopala le še občasno in le na določenih izbranih tekmah.

"Veseli me, da gorski tekači še naprej dokazujete, da tako tekmovalno kot organizacijsko sodite v sam vrh držav, ki se ukvarjajo s to atletsko disciplino. Po dveh letih premora zaradi epidemije so spet stekla mednarodna tekmovanja in na evropskem prvenstvu ste dostojno zastopali našo državo, žal pa se zaradi takšnih in drugačnih okoliščin Slovenija prvič ni udeležila svetovnega prvenstva. Prihodnje leto, ko bo to tekmovanje v sosednji Avstriji, ne dvomim, da bo Slovenija spet zastopana v popolni ekipi v vseh disciplinah, ki so po novem združene pod okriljem tega tekmovanja. Čestital bi tudi Tomu Šarfu za prvo leto uspešnega vodenja svetovne zveze za gorske teke (WMRA). Imeti predsednika na vrhu krovne zveze je seveda čast za slovenski gorski tek in Atletsko zvezo Slovenije. Združenju želim še naprej uspešno delo in vzorno sodelovanje z AZS, vsem tekmovalcem pa veliko uspehov tudi v prihodnji sezoni," je na prireditvi v Kamniku povedal vršilec dolžnosti predsednika AZS Primož Feguš.

Tudi Šarf je dejal, da je Slovenijo pogrešal na svetovnem prvenstvu na Tajskem, je pa predsedniku Združenja za gorske teke Dušanu Papežu predal spominsko medaljo s prvenstva, Bečanu pa spominsko majico. Na prireditvi so podelili še kar nekaj nagrad, med drugim so bili razglašeni skupni zmagovalci Pokala Slovenije v gorskih tekih ter ekipni zmagovalci državnega prvenstva. 

Članki iz rubrike