IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

jz
jz
0 04.08.2020 12:34:58

Slovenci pokazali, da zmorejo

Miting Triveneto, ki je bil na sporedu v Trstu, je prvič po pandemiji na atletskem stadionu zbral res ugledno mednarodno druščino vrhunskih atletov. Med njimi je bilo tudi nekaj Slovencev, ki so dosegli res dobre rezultate.

V ospredju pa sta bila britanska atleta Jemma Reekie in Andrew Pozzi ter seveda še cela kopica domačih vrhunskih atletov. Reekijeva je tekla na 800 metrov, pri čemer je imela zelo močno zasedbo. Kar četverica je v cilj pritekla s časom pod dvema minutama, na koncu pa je slavila 22-letna Reekijeva (1:59,22), ki je za dve stotinki premagal slovito rojakinjo Lauro Muir. Le štiri desetinke pozneje je v cilj pritekla odlična Norvežanka Hedda Hynne, še tri stotinke več pa je za dva stadionska kroga potrebovala Švicarka Selina Buchel. To so bile štiri tekačice, ki so tekle pod dvema minutama, le malo pa je za njimi zaostala Nemka Christine Hering. V prvi skupini (od dveh) je tekla tudi slovenska državna prvakinja iz Velenja Jerneja Smonkar in na koncu z rezultatom 2:07,02 minute osvojila 12. mesto.

Britanski tekač na visokih ovirah Andrew Pozzi je v svojem teku zanesljivo zasedel prvo mesto (13,36), vendar s časom, ki ga je dosegel, ni bil preveč zadovoljen: »Nisem ujel pravega ritma. Težava je bila v tem, da se pred tekmo nismo mogli ogrevati v sprintericah, toda kljub temu sem bil z nekaterimi deli teka zadovoljen. Na treningu res tečem dobro, res sem v dobri formi. Upam, da bom na naslednjih tekmah v avgustu pokazal še več.«

Na 100 metrov je z odličnim časom 10,10 sekunde zmagal domačin Marcell Lamont Jacobs in premagal tudi odličnega Seana Safo-Antwija iz Gane. Nastopil je tudi olimpijski prvak v skoku s palico Brazilec Thiago Braz, ki je nastopil prvič po lanskem nastopu na svetovnem prvenstvu v Dohi in zmagal s 5,50 metra. Celjan Robert Renner je s 5,25 metra osvojil četrto mesto.

Anita Horvat je končno odtekla pod 53 sekundami, kar je seveda dober obet za nadaljevanje sezone. »Tekma je bila lepa. Že ko sem videla startni seznam, sem vedela, da bo tek dober, dobila sem namreč notranjo progo. Tako sem lahko sledila tekmicam, držala sem jih do ciljne ravnine in nato pospešila za zmago. Popravila sem svoj izid sezone, tega sem zelo vesela. Na državnem prvenstvu prejšnji konec tedna v Celju sem bila na zunanji progi in sem tekla povsem sama, tu pa sem bila za tekmicami in tudi vreme je bilo bolj ugodno. S tem izidom sem zadovoljna, a lahko tečem še boljše. Zame se je sezona z mednarodno konkurenco šele začela,« je povedala Horvatova.


Luka Janežič se je na 400 metrov prav tako spustil pod 46 sekund (45,88), zmagal pa je Italijan Edoardo Scotti (45,85). »Zadovoljen sem s to tekmo. Vedel sem, da sem dobro pripravljen, a sem imel težave s poškodbami v prvem delu sezone, tako da na DP še nisem upal na vso moč. Tukaj nisem imel najboljše proge, bil sem na sedmi in sem v prvih 250 metrih tekel sam. V tem obdobju teka nisem vedel, kje je konkurenca. To je bila šele moja druga tekma na 400 metrov v sezoni, kot je bilo sicer načrtovano. Smo na pravi poti, 5. avgusta pa me čaka naslednja tekma na Finskem,« je povedal Janežič, ki bi moral teči še v močnejši konkurenci, saj bi moral biti na startu tudi svetovni in olimpijski prvak ter svetovni rekorder Južnoafričan Wayde van Niekerk, ki pa ga niso pustili na start. Van Niekerk je bil v petek na koronatestu pozitiven, na testu v soboto pa negativen, vendar mu zdravstvena služba vseeno ni dovolila nastopa. Njegov trening partner in rojak Antonio Alkana je povedal, da je celotna skupina atletov iz Južne Afrike nastanjena v bazi v mestu Gemona v Furlaniji. Tam so že več kot dva tedna in v tem času so bili štirikrat testirani na koronavirus, pri čemer so bili testi vsakič negativni. Tokrat pa ...

Nastopilo je še nekaj slovenskih atletinj in atletov. Četrti je bil Blaž Zupančič v suvanju krogle (17,82 m), dve mesti nižje pa v isti disciplini Tadej Hribar (15,62 m), sicer specialist za met diska. Šesta je bila v teku na 100 metrov ovire Nika Glojnarič (13,50 s). To mesto je zasedel tudi Jan Luxa v troskoku (15,27 m), osmi čas pa je imel na 100 metrov Tilen Ovniček (10,62), ki ni nastopil v finalu. Med atletinjami je na 100 metrov Kaja Debevec z 12,15 sekunde v kvalifikacijah zasedla deseto mesto.

Gradec je bil slovenski
Na avstrijskem Štajerskem v Gradcu je bil mednarodni miting v različnih starostnih kategorijah. V članski kategoriji se je od Slovenk najbolj izkazala Žalčanka, članica ljubljanskega Massa Aneja Simončič, ki je zmagala v teku na 400 metrov z ovirami. Po državnem prvenstvu v Celju je spet popravila osebni rekord in svoj najboljši rezultat spustila na 57,70 sekunde. V ženskem skoku v daljino je s 6,19 metra zmagala Ptujčanka Maja Bedrač, pri moških pa je bil najboljši Nino Celec (Slovenska Bistrica), ki je zmogel 7,05 metra.

Izkazali so se tudi mladi slovenski atleti in atletinje v kategorijah U-14 in U-16. V skoku v višino do 14 let sta bila najboljša člana radovljiškega kluba. Pri fantih je zmagal Lovro Valter z osebnim rekordom 1,65 metra, pri dekletih pa Živa Kovačič z 1,56 metra, kar je prav tako njen osebni rekord. V teku na 300 metrov (U-16) je bila od kopice slovenskih deklet najboljša Ela Janežič (AK Špela), ki je s 43,97 sekunde popravila osebni rekord.

Galerija
Značke: atletika, gradec, šport

Članki iz rubrike