stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 16.02.2018 16:28:33

Atletinji Mariji Šestak bodo v Birminghamu dali srebro namesto brona iz SP 2008

Media24
Atletinji Mariji Šestak bodo na dvoranskem svetovnem prvenstvu v začetku marca v Birminghamu podelili srebro namesto brona, ki ga je sicer osvojila v troskoku na dvoranskem SP 2008 v Valencii, so iz Mednarodne atletske zveze (IAAF) obvestili Atletsko zvezo Slovenije (AZS).

V vzorcu Grkinje Chrysopiyi Devetzi, vzetem avgusta 2007, so namreč na ponovnem testiranju odkrili stanozolol in ji črtali vse izide v naslednjih štirih letih, tudi bron z olimpijskih iger 2008 ter srebro iz SP 2008. V Valencii je sicer zmagala Kubanka Yargelis Savigne (15,05 m) pred Devetzijevo (15,00 m) in Šestakovo (14,68 m).

Sedaj 38-letna Šestakova, zaposlena na AZS za pomoč strokovnemu delu in za odnose z javnostmi, bo prihodnje leto dobila še eno odličje. Bronasto medaljo s svetovnega prvenstva v Osaki 2007 v troskoku bo prejela leta 2019 na stadionu svetovnega prvenstva leta 2019 v Dohi. V japonski Osaki je bila peta. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani pa je lani potrdilo, da si je ruska atletinja Ana Pjatih prislužila štiriletni dopinški suspenz zaradi uporabe anaboličnih steroidov in je izgubila dosežke v obdobju med 6. julijem 2013 in 15. decembrom 2016.



To je že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga odvzeto Devetzijevi.

"Odlično je, da se izredno resno dela na tem, da je dopinga čim manj, in je tako treba delati tudi naprej. Toda sama ta trenutek, na sedaj osvojeno medaljo, gledam z mešanimi občutki. Kot da mi je nekdo ukradel kakšen velik in pomemben trenutek v življenju. Že pred časom sem o tem pomislila, kaj sedaj odkrivajo in odpirajo to za nazaj. Tega tam nisem doživela, zame se ne bo nič spremenilo. Povsem drugače bi bilo, če bi na tekmovanju osvojila odličje, ko si na zmagovalnem odru, ko dvigajo zastavo. Ko se ta občutek osebnega nelagodja malo poleže, pa je, jasno, prav, da se tako dopinške primere odpira tudi za nazaj, da se razčisti in je to obenem opomin za mlade, da premislijo, ko se začnejo ukvarjati z atletiko, kaj je prav in da ni bližnjic," je že lani, ko je izvedela za naknadno prejeto odličje iz Osake, za STA povedala Šestakova. V dvorani ima s 15,08 m še vedno četrti izid vseh časov na svetu.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike