Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 20.08.2017 18:08:08

Mo Farah se je od stadionske atletike poslovil z zmago v Birminghamu

Reuters
Eden najboljši atletov v zgodovini Mo Farah se je od stadionske atletike poslovil na atletski diamantni ligi v domačem Birminghamu, kjer ni bilo slovenskih predstavnikov. Na 3000 m je zaključil z zmago (7:38,64), svetovni prvak Mutaz Essa Barshim iz Bahrajna pa je postavil edini izid sezone mitinga; v skoku v višino je skočil 2,40 m.

Sezona serije največjih mitingov na svetu se bo končala s finalnima tekmama 24. avgusta v Zürichu in 1. septembra v Bruslju. Na prvem finalnem nastopu v Švici bo tekmovala tudi slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej. Po zgolj dveh nastopih je s 13 točkami trenutno na šestem mestu seštevka discipline. Blizu uvrstitve v finale je bil slovenski rekorder na 400 m Luka Janežič, ki je z osmimi točkami na 11. mestu v teku na en stadionski krog.

Za presežek mitinga je poskrbel Barshim, ki je nedavno v Londonu osvojil svojo prvo zlato medaljo na velikih tekmah v karieri. Zelo uspešen je ostal tudi po svetovnem prvenstvu. Potem, ko je letvico na 2,35 m zmogel prvič, je 2,37 m izpustil, 2,39 m pa je zmogel šele v tretjem skoku. Toda nato je 2,40 m, kar je le pet cm manj od svetovnega rekorda Kubanca Javierja Sotomayorja, letvico znova preskočil prvič ter nato ni več skakal. Drugi je bil Sirec Majed Alden Ghazal (2,31 m), bronast na SP.

"Zelo sem zadovoljen z doseženo višino. Zelo si želim, da bi postavil tudi svetovni rekord. Letvico, nad katero sem danes skakal, bom vzel s seboj in nihče več je ne bo imel," je povedal Katarec.

Štiriintridesetletni Farah, ki je bil v središču pozornosti, bo zadnjič na stadionih, kot je dejal, nastopil v sredo na slovitem mitingu v v Zürichu. "Za mano je izjemen konec tedna. Po SP sem bil zelo utrujen in sem preživel kar nekaj mirnih in lepih trenutkov z družino, kjer sem se spočil. Bila so prisotna čustva, vendar, priznam, manjša, kot so bila v Londonu. Zadnjič sem tekel na stadionih doma, med tekmo sem razmišljal le od samem teku in nič drugega," je dejal Farah, ki se je po prihodu v cilj priklonil gledalcem in k prsim stisnil britansko zastavo. V Veliko Britanijo je pribežal kot osemletnik skupaj z materjo in bratoma iz v vojno zajete domače Somalije.

Farah je skušal 12. avgusta v Londonu še na petem velikem tekmovanju v nizu na enih olimpijskih igrah ali SP osvojiti dve zlati medalji, na 10.000 m in na pol krajši razdalji. Toda na 16. SP v britanski prestolnici ga je na 5000 m premagal Etiopijec Muktar Edris, kar je bil njegov prvi poraz na velikih tekmah od srebra na 10.000 na SP leta 2011 v Daeguju. Ostal je pri šestih zlatih medaljah na SP, le veliki Usain Bolt ima več posamičnih odličij, osvojil pa je drugo srebro (13:33,22). Štirikratni olimpijski zmagovalec se bo nadaljevanju kariere preusmeril na maratone.

Dvakratna posamična olimpijska zmagovalka iz Ria, Jamajčanka Elaine Thompson, je po zanjo zelo neuspešnem finalu na SP tokrat zmagala na 100 m (10,93), svetovna prvakinja na še enkrat daljši razdalji Nizozemka Dafne Schippers je bila šele šesta. Po slavju v Londonu je Hrvatica Sandra Perković v metu diska s 67,51 m prišla do tretje zmage v diamantni ligi v tem letu, ter 36. v 46 nastopih.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike