Mobilna verzija
Peter Poles in Tara Zupančič Odkrito.si

Druga sezona šova Zvezde plešejo: Svet bi bil ...

MaticKolenc_IndiraEkic Svet24.si

Po koncu šova našla ljubezen!

brisače Svet24.si

Zdravju nevarni mikrobi na brisačah

gosposvetska cesta_prenova Svet24.si

Slaba novica za voznike: zaprta tudi Dalmatinova

2016-Spelman2 Najstnica.si

Modni kosi, ki jih moraš imeti v omari

alenka tetickovic Njena.si

Bolezen: Alenka Tetičkovič se počasi pobira

branko duric duro Njena.si

Kaj je počel Đuro z energično svetlolasko?

ue
ue

Kakšen konec kariere Usaina Bolta! Drama je preblaga beseda! London in cel svet sta drhtela! (foto+video)

Reuters

Štafetni tek 4x100 metrov je bil težko pričakovana preizkušnja predzadnjega dne svetovnega prvenstva v atletiki.

Jasno, zakaj. Vsi so čakali zadnji tek v karieri Usaina Bolta, ki je bil zadnji tekač jamajške ekipe. Doslej je v karieri le malokrat tekel v kvalifikacijah, tokrat pa je dopoldne pred finalom to storil, saj je bila za njim le ena disciplina; na 100 m je bil konec prejšnjega tedna tretji, na 200 m pa ni tekmoval. V finalu je v zadnji predaji štafeto prejel kot tretji, nato pa je sredi zadnje ravnine zašepal in padel ter tako ni prišel do cilja. Pravzaprav je, počasi korakajoč, obkrožen s svojimi sotekmovalci iz štafete, vendar nekaj minut po končanem finalu ob glasnem spodbujanju s tribun.

Slednje so ob koncu teka dobesedno eksplodirale, saj so z izidom sezone na svetu presenetljivo zmagali Britanci (37,47) pred ZDA (37,52) in Japonsko (38,04). Med atletinje so bile na 4 X 100 m prve tekačice ZDA z najboljšim časom leta (41,82), Allyson Felix, ki je tekla v drugi predaji, je tako osvojil rekordno deseto zlato odličje. Srebro so osvojile Britanke (42,12), bron pa branilke naslova Jamajčanke (42,19).

Še eno slovo od velikih tekmovanj smo videli. Štiriintridesetletni Britanec Mo Farah, atlet somalijskega rodu, je skušal še na petem velikem tekmovanju v nizu na enih olimpijskih igrah ali SP osvojiti dve zlati medalji, na 10.000 m in na pol krajši razdalji. Ostal je pri šestih zlatih medaljah na SP, le veliki Bolt ima več posamičnih odličij na SP, na 5000 metrov pa je osvojil drugo srebro (13:33,22). Štirikratni olimpijski zmagovalec se bo nadaljevanju kariere preusmeril na maratone.

Zlato je pripadlo Etiopijcu Muktarju Edrisu (13:32,79). Z izidom sezone na svetu je dvodnevno tekmovanje deseterobojcev končal Francoz Kevin Mayer (8768 točk), Avstralka Sally Pearson je zmagala na 100 m ovire (12,59), Nemec Johannes Vetter v metu kopja (89,89 m), v skoku v višino pa Rusinja Marija Lasickene (2,03 m). Slednja na razglasitvi ni slišala ruske himne, saj je tu med manj kot 20 svojimi rojaki, ki jih je po dopinškem škandalu dovoljeno tekmovati, vendar pod neodvisno zastavo; predvajali pa so himno Mednarodne atletske zveze.