Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 17.06.2017 20:27:47

Maruši Černjul v Novi Gorici za las spodletel lov na normo za SP

Maruša Černjul (Kladivar) je v kvalifikacijah atletskega pokala Slovenije v Novi Gorici zmagala v skoku v višino in z 1,90 m le za štiri centimetre zaostala za mednarodno normo za avgustovsko svetovno prvenstvo v Londonu. Udeleženka lanskih olimpijskih iger je bila dvakrat na višini 1,94 m povsem blizu uspeha.

Robert Renner (Kladivar) je v skoku s palico preskočil 5,20 m, na 5,51 m, kar je 19 manj od norme za SP (5,70 m), je bil trikrat neuspešen. Matija Kranjc (Mass) je bil v metu kopja s 75,42 m več kot 12 m pred tekmeci, vendar tudi 6,6 m pod normo za SP (82 m), ki je obenem tudi precej boljša od njegovega državnega rekorda (81,13). Saša Babšek (Slovenska Bistrica) je v troskoku za več kot pol metra ugnala vse tekmice in slavila s 13,24 m; v štirih serijah je presegla 13 m, dvakrat pa je prestopila.

Joni Tomičič Prezelj (Olimpija) je bila po pričakovanjih prepričljivo najboljša na 100 m ovire in je s 13,64 skoraj za sekundo ugnala vse tekmice, točno sekunda pa je ločila zmagovalca na visokih ovirah Jakoba Filipa Demšarja (Mass, 14,47) od drugouvrščenega Gregorja Kokalovića (Krka, 15,47). V teku na stadionski krog sta bila zanesljivo najboljša Anja Benko (Panvita, 55,41) in Jure Grkman (Kamnik, 47,49), v skoku v daljino pa je bil v tesnem obračunu prvi Nino Celec (Slovenska Bistrica, 7,35).

Na startni listi je bila velika večina najboljših slovenskih atletov in atletinj, ker je bila tekma napovedana kot izbirna za ekipno evropsko prvenstvo konec prihodnjega tedna v Izraelu. Pa je Atletska zveza Slovenije (AZS) tik pred tekmovanjem spremenila svojo odločitev in za najboljše, ki nimajo ustreznih zamenjav, temu ne bo tako. Kljub temu je prvi dan nastopila večina najboljših prijavljenih, manjkala je udeleženka letošnjega dvoranskega EP Anita Horvat v teku na 400 m, nedeljski nastop pa je že odpovedala slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej.

"Kriterij za uvrstitev na ekipno EP je bil znan že novembra lani. Vendar, ko smo statistično preučili možnosti uvrstitve Slovenije v prvo ligo, smo ugotovili, da se bomo lahko vanjo uvrstili le v najmočnejši možni sestavi. Zato smo se tudi na pobudo nekaterih članov upravnega odbora odločili, da pošljemo v Tel Aviv, kjer bo potekala druga liga ekipnega EP, vse najboljše ne glede na kvalifikacije za APS. Imamo pa še vedno več kot polovico disciplin odprtih in dvodnevno tekmovanje v Novi Gorici bo dalo odgovore," je pojasnil predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo.


Na atletski stezi se je izkazala Černjulova. V prvih poskusih je preskočila prve tri višine, na 1,90 m je bila uspešna drugič, na 1,94 m pa je letvico za las podrla z dotikom z meči v prvem in tretjem skoku. Druga je bila obetavna brežiška mladinka Lara Omerzu (1,80). Konec avgusta se bo pridružila Černjulovi na univerzi Nebraska v Lincolnu, kjer je v začetku leta Celjanka uspešno zaključila prvi letnik magisterija prehrane in zdravja, je pa že tudi asistentka profesorja.

"Žal, za las je šlo. V prvem skoku sem se z meči malo dotaknila letvice, a na napačnem koncu in je zato tako hitro padla. Prav isto se je zgodilo tudi v tretjem poskusu na 1,94 m. Sem blizu uvrstitve na SP, vendar mi manjka malo več energije v zadnjih dveh korakih in odklon pri prehodu letvice. Upam, da bom to popravila že v torek v Velenju ali na ekipnem EP v Izraelu," je povedala Černjulova, deveta na letošnjem dvoranskem EP v Beogradu.

Po nastopu na lanskem EP 33-letnemu Kranjcu ni uspelo še tretjič doseči olimpijske norme in ga ni bilo v Riu de Janieru, tudi tokrat pa se zdi norma za SP zelo oddaljena. Pričakoval je veliko boljše razmere, vendar je v Novi Gorici nekaj časa nagajal kar močan veter. "Rezultat danes ni vrhunski, je pa stabilen. Toda vodilni v kravatah na mednarodni zvezi so so odločili, da bodo postavili zelo ostre norme za SP in tudi druga velika tekmovanja. Sam se ne bom predal, ne bom pa posebej razočaran, če mi ne bo uspelo, saj bom vedel, da sem napravil, kar je potrebno in kar je v moj moči," je menil Kranjc, udeleženec OI v Pekingu 2008 in Londonu 2012 ter osmi v finalu EP leta 2014.

Renner, tretji na lanskem evropskem prvenstvu v Amsterdamu, je svoj nastop ocenil kot zelo slab. "Že veter je pihal zelo močno, pozneje smo šli na stadion, kot je bilo predvideno, čeprav smo začeli po urniku. Na ogrevanju zato nisem mogel skakati, poskusil sem samo zalet. Ogrevanje je bilo namreč veliko krajše, kot bi bilo sicer, veter pa se je sicer med tekmo umiril," je dogajanje strnil slovenski rekorder.

Pred tremi dnevi je brez težav skočil 5,50 m na treningu. "Na tekmah sem običajno vedno pokazal veliko več. Danes se je vse povsem obrnilo. Včeraj bi moral nastopiti v Nemčiji, vendar sem miting pred dnevi odpovedal, ker je bila tekma v Novi Gorici napovedana kot izbirna za ekipno EP. Šele pred dvema dnevoma je AZS sporočila, da ne bo in tako nisem nastopil v veliko močnejši konkurenci v Nemčiji, ki bi me gotovo spodbudila k boljšim izidom. Nastope na tujem je odpovedalo še nekaj naših najboljših, kot so Ratejeva in Tina Šutej," je zaključil Renner.

Značke: atletika, pokal

Članki iz rubrike