900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 15.06.2017 19:59:04

Kvalifikacije za atletski pokal tudi izbirna tekma za ekipno EP

V kvalifikacijah atletskega pokala Slovenije bodo v soboto in nedeljo v Novi Gorici nastopili praktično vsi najboljši slovenski atleti in atletinje na čelu s slovensko rekorderko v metu kopja Martino Ratej, ki že ima normo na svetovno prvenstvo avgusta v Londonu. Tekmovanje v Novi Gorici se bo v soboto začelo ob 16. uri, v nedeljo pa ob 15.30.

Do norme za SP sta prišla pričakovano že tudi Luka Janežič na 400 m in presenetljivo Agata Zupin, ki pa ju v mestu vrtnic tokrat ne bo. Predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Vladimir Kevo ju gotovo ne bo spregledal pri sestavljanju ekipe, ki bo nastopila na ekipnem evropskem prvenstvu (druga liga), konec prihodnjega tedna v Tel Avivu. Tekma v Novi Gorici bo namreč izbirna tekma za ekipno EP iz Izraelu.

Najboljši slovenski atlet lanskega leta Luka Janežič, ki je na 400 m v tej sezoni zmagal na mitingih nad uveljavljenimi tekmeci svetovnega merila, je zato na startni listi za diamantno ligo v nedeljo v Stockholmu. Tam se bo, tako kot 5. junija v Pragi, ponovno pomeril tudi s Čehom Pavlom Maslakom. Dvakratnega zaporednega svetovnega dvoranskega prvaka, ki je v Beogradu marca letos še tretjič v nizu postal evropski dvoranski prvak, je pred njegovimi gledalci v češki prestolnici že premagal.

Devetnajstletna Agata Zupin je 10. junija v Kranju v teku na 200 m s časom 23,09 sekunde presenetljivo izpolnila normo za člansko SP v Londonu, državni mladinski rekord pa je izenačila v teku na 100 m (11,69). "Po številnih tekmah v zadnjem obdobju na kvalifikacijah APS ne bom nastopila, bom pa v torek v Velenju na 400 m, na ekipnem EP pa na 200 in 400 m ovire ter štafetah", je pojasnila Zupinova.



Slovenska rekorderja v skoku s palico Robert Renner in Tina Šutej bosta imela novi priložnosti v lovu na normi za SP v Londonu. Brez pravih tekmecev na domačih tleh so tudi Matija Kranjc v metu kopja, Anita Horvat na 400 m, Blaž Zupančič v suvanju krogle, Nejc Pleško in Claudia Štravs v metu kladiva, Veronika Domjan in Tadej Hribar v metu diska, Peter Hribaršek na 400 m ovire in Jan Luxa v troskoku.

Saša Babšek bo prva favoritinja v troskoku, ker udeleženka letošnjega dvoranskega EP Petra Koren ni na startni listi, prav tako pa lahko zmago pričakuje olimpijka Maruša Černjul v skoku v višino, kjer pa se ji počasi približuje Lara Omerzu. Neja Filipič bo prvo ime ženskega skoka v daljino, vendar ji bo družbo v boju za vrh delala Maja Bedrač. Ob odsotnosti v zadnjih letih daleč najboljše tekačice na visokih ovirah Marine Tomič in mlade Mance Šepetavc bo brez tekmice za zmago na 100 m ovire Joni Tomičič Prezelj.

Ker še vedno poškodovana Maja Mihalinec in Zupinova ne bosta na startu na 100 in 200 m, bo v obeh razdaljah odprt boj za zmago, podobno pa bo tudi v moški konkurenci. Manjkala bodo še tekmovalca na srednjih progah Žan Rudolf in Jan Petrač, ki trenirata v Italiji, ter povratnica po poškodbi Maruša Mišmaš, sicer slovenska rekorderka na 3000 m zapreke.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike