Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 25.05.2017 14:16:31

Luka Janežič v soboto v Slovensko Bistrico po rekord na 300 m

V soboto, 27. maja, bo v Slovenski Bistrici potekal tradicionalni 17. mednarodni atletski miting in Stepišnikov memorial v metu kladiva. Prijavljenih je več kot 300 atletov iz dvanajstih držav, med njimi je tudi nekaj finalistov in dobitnikov odličij z velikih tekmovanj. Luka Janežič bo skušal v teku na 300 m izboljšati slovenski rekord.

Janežič, slovenski rekorder na 400 m, je že konec minulega tedna na ekipnem državnem prvenstvu v Celju pokazal, da je že na začetku sezone v zelo dobri formi in bi lahko tekel pod 32,34 sekunde, kolikor je tekel Matija Šestak 10. avgusta 2004 v Ljubljani. Tek na 300 metrov sicer ni standardna atletska disciplina, svetovna rekorderja pa sta Michael Johnson, ki je v Pretorii leta 2000 tekel 30,85, ter Nemka Marita Koch, ki je pred 32 leti postavila čas 34,14.

Suvanje krogle je že vrsto let ena izmed paradnih disciplin mitinga v Slovenski Bistrici. Prvi favorit bo Hrvat Stipe Žunić, finalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru in peti na na letošnjem evropskem dvoranskem prvenstvu v Beogradu. Sezono na prostem je pričel z novim osebnim rekordom 21,45 m. Nevarna mu bosta Hamza Alić iz Bosne in Hercegovine, srebrn na dvoranskem EP pred štirimi leti, ter drugi Hrvat Nedžad Mulabegović, finalist številnih velikih tekmovanj.


V ženskem teku na 400 metrov se obeta boj Srbkinje Tamare Salaški, finalistke EP v Beogradu, najboljše Slovenka Anite Horvat ter najboljših Hrvatic Anite Banović in Kristine Dudek, pri moških pa bo prvi favorit Srb Miloš Raović (45,96). Saša Babšek se po lanskoletni odsotnosti zaradi poškodbe vrača pred domačo publiko, v troskoku pa bosta njeni tekmici Petra Koren iz ljubljanskega Kronosa, udeleženka letošnjega dvoranskega EP in Hrvatica Paola Borović (13,39).

Trije skakalci v daljino imajo prijavljene rezultate prek 7,90 m: branilec lanske zmage Srb Lazar Anić, finalist lanskega evropskega prvenstva v Amsterdamu, Dino Pervan iz Hrvaške, ki je prav tako že zmagal v Bistrici, ter Srb Strahinja Jovančević. V ženskem skoku v daljino se bosta pomerili rekorderka bistriškega stadiona Neja Filipič in Hrvatica Paolo Borović.

V metu diska bosta skušali zmagati slovenska rekorderka Veronika Domjan, finalistka lanskega evropskega prvenstva, in rekorderka stadiona Dragani Tomašević iz Srbije. Pri moških bo prvi favorit za zmago Madžar Peter Savanyu. V metu diska in teku na 110 m z ovirami bo nastopil mnogobojec iz Srbije Mihail Dudaš, dobitnik medalj iz evropskih prvenstev. V memorialu Milana Stepišnika bo prvi favorit lanski zmagovalec ter finalist olimpijskih iger v Riu Wagner Domingos iz Brazilije, nastopil pa bo tudi Egipčan Mahmud Hassan, ki ima osebni rekord prav tako prek 78 metrov, slovenske barve pa bo zastopal Nejc Pleško.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike