Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 21.05.2017 20:10:05

Ratejeva izjemna v Celju

Reuters
Martina Ratej (Kladivar) je drugi dan ekipnega državnega prvenstva v atletiki v Celju v metu kopja s 64,52 metra postavila ta čas šesti izid sezone na svetu. Zadovoljna je bila tudi druga slovenska rekorderka Tina Šutej (Mass), ki je v skoku s palico preskočila 4,45 m. Ekipna prvaki so atleti ljubljanskega Massa in atletinje celjskega Kladivarja.

Šutejeva je po preskočeni višini 4,45 m skakala še deset centimetrov višje, da bi preskočila letvico na višini 4,55 m, kar je tudi norma za svetovno prvenstvo avgusta v Londonu, pa je bila povsem blizu v zadnjem, tretjem poskusu. Na 200 m je ob precejšnjem vetru v prsi (-0,1 m/s) Luka Janežič (Kladivar) tekel pod 21 sekundami (20,92) in po sobotnem slavju na 100 m slavil drugič na tem DP.

To je uspelo tudi Aniti Horvat, ki je sobotnemu prvemu mestu na 400 m dodala zmago še na 200 m, kjer je tekla pod 24 sekundami in postavila osebni rekord 23,96 sekunde. Z Janežičem sta bila tudi člana zmagovitih štafet na 4 X 400 m. Dvoboj v skoku v daljino je pripadel Neji Filipič (Kronos), ki je zadnji seriji doskočila do 6,43 m in v edinem pravem skoku ugnala vodilno od prve serije naprej Majo Bedrač (Ptuj), ki je skočila 6,23 m. Jan Luxa (Mass) se je v troskoku povsem približal meji 16 m (15,97 m).

V teku na dva stadionska kroga je slavil slovenski rekorder Žan Rudolf (Mass) z zanj skromnim izidom 1:51,00, vendar je bil po prvi tekmi sezone vesel, ker po poškodbi sedaj treningi potekajo po načetih. Še bolj je bila vesela druge zmage v dveh dnevih Maruša Mišmaš, ki je sobotnih 5000 m na prvi pravi tekmi po 11 mesecih naslednji dan na 3000 m nadgradila z 9:39,49. V metu kladiva se je Nejc Pleško (Olimpija) približal meji 70 m (69,66 m), disk je Tadej Hribar (Krka) zalučal 56,70 m, na 400 m ovire pa sta bila najboljša Peter Hribaršek (Velenje, 52,56) in Julija Praprotnik (Kronos, 1:00,58).

Ratejeva je imela izjemno serijo metov, začela je pri 64,52 m, nato pa nanizala še 63,47 in 64,48 ter končala z 41,17 m. "Daljava je super, kljub slabi tehnični izvedbi v prvemu metu sem krepko presegla 64 m. S tehnično izvedbo nasploh danes nisem zadovoljna, če bi mi uspelo, bi bil izid krepko prek 65 m. Toda to je odličen začetek poletne sezone, ki je pokazal dobre treninge v preteklosti, ki pa so bili zaradi poškodbe tri tedne prekinjeni. Zalet sem zato vadila le dvakrat pred tekmo in ker zalet na tekmi ni bil utečen, sem dosegla odlično daljavo," je dejala Martina Ratej, ki se ji je najbolj približala Bernarda Letnar (Velenje, 57,84 m). Ratejeva je bila po eni strani vesela, da ne bo nastopila na diamantni ligi v ameriškem Eugenu, predvsem zaradi dolge in naporne poti, vendar si želi, da bi ji nastop v Celju zagotovil naslednje velike mitinge.



Stadion, na katerem vadi letos po zamenjavi trenerja, je z mešanimi občutki zapuščala Ljubljančanka Šutejeva. "Danes je bila dobra tekma, bila sem na višini norme za SP, žal pa sem v zaključku skoka naredila staro napako. Namesto da bi zaključila skok v 'strehico', sem odprla ramena in sem zadnji del gibanja opravila v napačno smer ter brez potrebe podrla letvico, ki sem jo dejansko že preskočila. Imam pa že osem tekem potrjenih v naslednjih tednih, od tega tri svetovne izzive Iaaf. Želim čim prej skočiti normo, da se bom nato v miru pripravljala za London," je pojasnila najboljša slovenska atletinja lanskega leta.

V tekih na 200 m sta slavila tekmovalca, ki sicer na velikih tekmah tečeta na še enkrat daljših razdaljah. "Danes mi je bil veter malo manj naklonjen kot včeraj. Tekel sem dobro, pod 21 sekundami. Začel sem bolje z 200 m kot lani in to je dobra popotnica za nadaljevanje sezone," je pojasnil Janežič, njegov trener Rok Predanič pa vadi tudi Horvatovo, ki je bil dvojni zmagi na DP povedala: "Svojo sezono na prostem sem odprla v soboto in kot ponavadi na 400 m nisem našla pravega ritma, zato je bil izid malo slabši od pričakovanega. Na 200 m pa mi je uspel zelo dober tek, spustila sem se pod mejo 24 sekund in tekla najhitreje doslej".

Tekma v skoku v daljino je bila odločen v zadnjem trenutku. "Zelo sem zadovoljna, zadnji skok mi je res uspel. Nisem tega pričakovala, ker sem imela še teden dni pred DP težave z bicepsom in nisem veliko vadila zaletov. Zato sem se tudi veliko lovila v zaletu, saj iz daljšega še nisem veliko skakala. Zelo sem vesela in če ne bo poškodb, upam na dobro sezono," je bila zadovoljna Filipičeva, ki je v prvi seriji skočila le 5,86 m, po dveh prestopih pa je v zadnjem poskusu dosegla zmagovito daljavo tekme.

Najdaljšo pot do nastopa v Celju je opravil Rudolf, ki trenira v Bussolengu v bližini Verone v skupini italijanskega trenerja Giannija Ghidinija, ki se ji je pridružil tudi Jan Petrač. "Malo me je vse skupaj oviralo pri pripravah, pomagal sem klubu, a zato v eno smer opravil 500 km, pa m čaka še pot nazaj... Toda ker imam pogodbo, to moram opraviti. Ničesar drugega, kot sem tekel, tudi nisem pričakoval. Po poškodbi sedaj treniram neovirano, junija pa bom začel z bolj resnimi tekmami. Moj cilj je tek pod 1:46 in upam, da mi bo uspelo teči državni rekord na mitingu v Velenju, kjer je vedno dobra tekma," je končal Rudolf, preden je v štafetnem obračunu na 4 X 400 m, zadnji tekmi DP, izgubil prednost, ki so mu jo pred zadnjo predajo pritekli člani Massa, saj ga je v zadnjih 100 m pričakovano ugnal Janežič, ki pa se je moral za to zelo potruditi.

Značke: atletika, dp

Članki iz rubrike