Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 20.05.2017 19:02:42

Janežič hiter, Maruša nazaj

Arsen Perić
Luka Janežič (Kladivar) je prvi dan atletskega ekipnega prvenstva v Celju zmagal v teku na 100 m in s časom 10,42 sekunde tekel najhitreje doslej na tej razdalji, vendar osebnega rekorda ni postavil zaradi premočnega vetra (+2,8 m/s). Po prvem dnevu vodijo atleti in atletinje ljubljanskega Massa.

Na 400 m se je izkazala Anita Horvat, ki je s 54,07 sekunde ugnala Jernejo Smonkar (55,05), med atleti pa je stadionski krog najhitreje pretekel Gregor Grahovec (Mass), ki je s 47,65 sekunde za tisočinko ugnal Aneja Zupanca (Kladivar), ki ima v uradnem času tudi 47,65 sekunde. Matija Kranjc (Mass) je kopje zalučal do 76,88 metra.

Najboljši slovenski atlet lanskega leta Robert Renner (Kladivar) je preskočil 5,20 m, na 5,50 m pa je letvico trikrat podrl. Maruša Černjul je v skoku v višino slavila z 1,80 metra; že 7. maja je v ameriškem Lincolnu preskočila 1,91 m in se približala normi za nastop na svetovnem prvenstvu avgusta v Londonu (1,94 m).

V troskoku sta bili razred zase Saša Babšek, ki je vodila od prve serije, ko je dosegla tudi edini izid DP prek 13 m (13,12 m), in Petra Koron (Kronos, 12,93 m). Maruša Mišmaš (Mass) je bila zadovoljna, ker je po skoraj enajstmesečni odsotnosti na DP na 5000 m (17:09,34) tekla brez bolečin in bila približno pol minute počasneje od svojega osebnega rekorda.

"Imel sem zelo dobro zimsko sezono razen smole in diskvalifikacije na dvoranskem EP v Beogradu. Vedel sem, da če ne bom imel poškodb, bom tudi poleti zelo dobro nastopal. S trenerjem Rokom Predaničem sva načrtovala izboljšanje časov na 100 in 200 m ter s tem osnovne hitrosti, kar mi je, ob nekoliko premočnem vetru, tokrat uspelo. Na 300 m pa bom tekel konec prihodnjega tedna v Slovenski Bistrici in skušal izboljšati državni rekord, kjer bom še bolj videl, kje sem ta čas," je dejal Janežič.


Slovenski rekorder na 400 m je najbližjega tekmeca ugnal za 18 stotink; Luka Marolt (Domžale) je bil drugi z 10,60. V ženski konkurenci je najkrajši sprint v odsotnosti Maje Mihalinec, ki je imela dolgo težave s poškodbo, pripadel Izi Obal (Kronos, 12,08). Rok Puhar (Triglav), ki že ima maratonsko normo za SP v Londonu, je na 5000 m slavil s 14:35,60 in to manj kot pol dneva zatem, ko je na maratonu v Radencih zmagal na 10 km.

Kranjc je že v prvem poskusu vrgel največ na tekmi, dvakrat je presegel še 74 m, nato pa ni več metal. Na 100 m ovire pa se je le ob malo premočnem vetru (+2,1 m/s) meji 13 sekund najbolj približala Maja Bedrač (Ptuj) s 14,16 sekunde. Blaž Zupančič (Mass) je s 17,91 m zmagal v suvanju krogle, tretji je bil 23 let starejši direktor Atletske zveze Slovenije Dejan Dokl (Ptuj, 13,16 m).

Prepričljivo najboljša je bila v metu kladiva tudi Claudia Štravs (Olimpija, 62,12 m), ki je najbližjo tekmico ugnala za skoraj 12 m. V skoku v daljino je Nino Celec (Slovenska Bistrica) edini presegel sedem metrov (7,31 m).

Renner, ki letos vadi pod taktirko nekdanjega srbskega atleta Dragana Despotovića, je zaradi vnetja levega kolena pred tekmo upal, da bo kljub težavam z odrivno nogo zdržal do konca, po zaključku pa je dejal: "Že na ogrevanju prvič v karieri nisem naredil nobenega poskusnega skoka. Prvi skok je bil nato uspešen, pa takoj se je pojavila bolečina v nogi, ki jo čutim med tekom in odrivom. Želim si doseči normo za SP v Londonu, ki je na meji mojega slovenskega rekorda, 5,70 m. S takim kolenom tega ne morem doseči. Zato bom šel k zdravniku v Beograd, s katerim sem delal že letos pozimi in podobnih bolečin kot zdaj potem nisem imel."

Mišmaševa se je vrnila po težavah s poškodbo. "V četrtek sem sicer tekla na prvenstvu univerze na 800 m. Zelo sem se veselila pravega tekmovalnega vzdušja. Dobro sem se počutila, nisem imela težav, čaka pa me še veliko dela, ki ga sedaj opravljam pod taktirko novega trenerja Tevža Korenta, ki me zna pomiriti in motivirati," je dejala Mišmaševa. Poškodba tetive jo je ovirala v lanski sezoni in je morala tudi na operacijo; pred tem je zadnjič tekmovala 30. junija v Ljubljani in nato ni mogla teči na EP niti na olimpijskih igrah. V nedeljo bo na ekipnem DP nastopila še na 3000.

Značke: atletika, dp

Članki iz rubrike