Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
1 05.12.2016 14:21:29

V torek znan prvi mož slovenske atletike s štiriletnim mandatom

Roman Dobnikar
Arsen Perić
Roman Dobnikar in Andrej Kocič se bosta v torek potegovala za vodenje Atletske zveze Slovenije (AZS) v naslednjem štiriletnem obdobju; volilna skupščina se bo na sedežu zveze v Ljubljani začela ob 16.30. Dobnikar je predsednik AZS od 20. januarja letos, tudi pred tem je deloval v upravnem odboru AZS, Kocič pa še ni bil vpet v delovanje zveze.

Dobnikar, dolga leta zaposlen na Petrolu, je svoj program predstavil 30. novembra. Na začetku leta je kot edini kandidat z enoletnim mandatom nasledil Gregorja Benčino, ki je z mesta predsednika odstopil odstopil 13. oktobra lani. Oba kandidata med drugim želita obuditi privlačnost atletskih tekmovanj in ponovno oživiti atletsko ligo kot sistem povezanih tekmovanj po Sloveniji, med njima pa so tudi razlike.

Kocič, nekdanji predsednik uprave zavarovalnice Triglav, zdaj direktor ERGO zavarovalnice, podružnice v Sloveniji, je programska izhodišča javnosti podal že 11. novembra. Dejal je, da je bil prvič povabljen k vodenju AZS leta 2009, vendar tedaj do odločitve ni prišlo, ponovno pa oktobra lani. Tedaj je dejal, da ga leto dni vodenja AZS ne zanima. Pred nekaj meseci pa je pristal na kandidaturo za celoten štiriletni mandat. "Vem, kakšne so moje omejitve, vem pa tudi, kaj lahko nudim pri delu. Ogromno dobrega je bilo narejenega v slovenski atletiki že v preteklosti, vendar je na vsakem segmentu možna izboljšava. Ne obljubljamo revolucije, ampak jasen cilj in postopno pot do njega," je dejal Kocič.

"Ohraniti želimo slovensko atletiko na vrhu slovenskega športa. Naša mlada atletska generacija se je že izkazala in naša dolžnost je, da njim in njihovim ekipam omogočimo nadaljnji razvoj in uspehe. V manj kot letu dni sem skupaj s sodelavci, atletskimi delavci in ljubitelji atletike vodil zvezo, ki je bila razvojno naravnana za varno prihodnost. Tako želim nadaljevati tudi v prihodnje. Z ekipo smo zastavili pogumne, a realne in uresničljive cilje. Jasno, naš temelj je atletska baza, vrhunski atleti, pozornost pa bomo posvetili tudi sodnikom in vsem drugim članom zveze. Če ne bom izvoljen, bom slovenski atletiki pomagal tudi naprej," je pojasnil Dobnikar.

V konkretnem orisu programa je Kocič izpostavil množičnost, čeprav vrhunskega športa ni potisnil ob stran. "Pri pripravi programa smo se osredotočili na atlete, ne le na vrhunske, ampak na na celotno atletiko, od otroške pa vse do veteranske. Gradili bomo na klubih, ki so osnovna celica zveze. Tretji steber so trenerji, saj se bomo ukvarjali tudi s posameznimi atleti, na čelu z olimpijci, ki jih je bilo v Riu de Janeiru deset; delali bomo na tem, da jih bo v prihodnje več. Prek množičnosti bomo prišli o vrhunskih rezultatov, ki vlečejo naprej naslednje generacije," je navedel Kocič in dodal, da bo pri financiranju dal prednost stroki in množičnosti pred individualnimi primeri.



"Brez ekipe ni mogoče delati, zato sem zbral okrog sebe tiste, ki so se že izkazali in tudi nove, mlade moči. Vladimir Kevo bo v primeru izvolitve Dobnikarja ostal vodja stroke, Gabrijela Ambrožiča, ki se mu zahvaljujem za dosedanje delo, bo zamenjal Andrej Udovč, ki bo vodil tekmovalno in tehnično komisijo, Jan Žumer pa bo v upravnem odboru zastopal atlete, ki jih bo še naprej vodil slovenski rekorder v metu kopja Matija Kranjc. Andrej Jeriček ostaja vodja trenerjev, Robi Kreht pa bo vodil otroško atletiko," je ekipo predstavil Dobnikar in v nadaljevanju nagovoril tudi kandidate za člane upravnega odbora, ki pa jih bo izvolila skupščina.

Kocič je na čelu projekta moderna atletika, katere koordinator je Roman Lazar, predsednik atletskega društva AS Domžale. V skupini med drugimi sodelujeta tudi slovenski rekorder na 110 m ovire Damjan Zlatnar in predsednik strokovnega sveta mariborskega kluba Poljane Robert Herga. Slednji je bil konec lanskega in v začetku letošnjega leta med vidnejšimi člani iniciativnega odbora za sklic izredne skupščine AZS. Ta skupina si je tedaj med drugim neuspešno prizadevala za volitve vseh organov zveze in ne le nadomestnih volitev za obdobje leta dni. Na sestankih med tem odborom in vodstvom AZS pa so padali tudi očitki o nepreglednem delovanju upravnega odbora in prejšnjega predsednika, o sklicu preštevilnih dopisnih sej, nedostopnosti zapisnikov, morebitni finančni nepreglednosti.

Člane upravnega odbora sicer izbira skupščina, na obeh predstavitvah pa so bili navzoči tudi tisti, ki so bližje posameznima kandidatoma. Poleg ožjega vodstva strokovnega dela na čelu s Kevom je bilo ob Dobnikarju tudi zelo veliko obrazov iz sedanjega upravnega odbora zveze na čelu z nekdanjim članom vodstva Evropske atletske zveze in tudi AZS Janezom Aljančičem, ki je Dobnikarju tudi javno izrekel podporo.

Med Kocičevimi šestimi kandidatov za upravni odbor je pet nekdanjih atletov. To so bančnica Ana Miloš, ki je bila edina na današnji predstavitvi, profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Andreja Cirman, bančni menedžer Tevž Korent, menedžer v mednarodni investicijski družbi Aleš Škoberne, tehnični direktor v podjetju Europlakat Matjaž Čepon in Črtomir Špacapan, direktor Regijske razvojne agencije severne Primorske.

Značke: atletika, predsednik

Članki iz rubrike