sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 30.06.2016 13:36:03

Devetnajst slovenskih atletinj in atletov na EP v Amsterdam

Arsen Perić
Devetnajst slovenskih atletinj in atletov bo nastopilo na evropskem prvenstvu med 6. in 10. julijem v Amsterdamu. Vodstvo Atletske zveze Slovenije (AZS) si želi, da bi močno pomlajena reprezentanca, brez večine nosilcev slovenskih uspehov iz prejšnjega obdobja, dosegla pet uvrstitev v finale. Nastopilo bo 11 atletinj in osem atletov.

Tekmovali bodo Luka Janežič (Kladivar Celje, 400 m), Žan Rudolf (Mass Ljubljana, 800 m), Jan Petrač (Mass, 800 m), Anton Kosmač (Velenje, polmaraton), Robert Renner (Kladivar, palica), Nejc Pleško (Olimpija Ljubljana, kladivo), Matija Kranjc (Mass, kopje), Matija Muhar (Kranj, kopje) ter Maja Mihalinec (Velenje, 100 in 200 m), Sabina Veit (Štajerska Maribor, 100 in 200 m), Sonja Roman (Štajerska, polmaraton), Marina Tomić (Kladivar, 100 m ovire), Maruša Mišmaš (Mass, 3000 m zapreke), Maruša Černjul (Kladivar, višina), Tina Šutej (Mass, palica), Neja Filipič (Kronos Ljubljana, daljina), Petra Koren (Kronos, troskok), Veronika Domjan (Ptuj, disk), Barbara Špiler (Brežice, kladivo) in Martina Ratej (Kladivar, kopje).

"Začenja se atletsko poletje, generacija slovenske članske reprezentance pa se je povsem zamenjala. V Amsterdam odhaja devetnajst najboljših predstavnikov, ki jih premore slovenska atletika. Nadejamo se enega boljših izidov v zadnjem obdobju, obenem pa gre za mlado ekipo, pred katero je obdobje tekmovalne rasti," je pred odhodom reprezentance na tekmovanje povedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

"V letošnjem letu je Evropska atletska zveza uvedla nov sistem uvrščanja na EP. Najprej je postavljena norma, ko se proces zaključi, pa so dodali še sistem kvot za posamezne reprezentance. Zato smo od nedelje iz petnajstih izpolnjenih norm prišli na 19 tekmovalcev, ki bodo nastopili na EP. Dobili smo še štiri dodatna mesta. V ekipi je le nekaj starejših in izkušenejših, za njimi pa kopic mladih, nosilcev ekipe tudi za dva naslednja olimpijska ciklusa. Glede na kvaliteto smo sposobni priti z EP s petimi finalnimi uvrstitvami. Ne želim pa koga obremenjevati z medaljami ali koga izpostavljati po imenih, gotovo pa lahko v finale pride Luka Janežič," je na predstavitvi v spominski sobi Viktorja Murnika na Fakulteti za šport v Ljubljani pojasnil predsednik strokovnega sveta AZS Vladimir Kevo. Na predstavitvi je manjkalo kar nekaj tekmovalk in tekmovalcev, ki nastopajo na mitingih na tujem.

roman ap
Arsen Perić

"Sem zelo dobro pripravljen, najbolje doslej. Moj cilj je finale, potem pa je marsikaj možno," je povedal Janežič, ki je po izidih sezone povsem pri vrhu v Evropi. "Sezona se je zame začela zelo dobro in tudi nastopi so v povprečju boljši, kot v preteklosti. Cilj je finale in potem želim tam narediti čim več," je pojasnil Renner, Šutejeva pa ga je dopolnila: "Tudi moja sezona je zelo dobra, želim si priti v finale in tam napasti državni rekord."

Maruša Mišmaš je imela letos veliko težav s poškodbo. "O EP še ne bom govorila. Najprej se bom osredotočila na današnjo večerno tekmo v Ljubljani, kar bo moj prvi tek na 3000 m zapreke. Sem pa optimistična, ker sem naredila nekaj dobrih treninge prek ovir, tudi vodne," je pojasnila Mišmaševa. Maruša Černjul je povedala: "Želim skočiti blizu osebnega rekorda, nastopiti sproščeno in se mogoče uvrstiti v finale. Sem pa vesela, da sem se uvrstila na EP."

"Tekla bom polmaraton, saj se v zadnjem času vse bolje počutim na cesti. Na startu nas bo ogromno, ker bodo zaradi ekipnega seštevka nekatere države nastopale tudi po petimi tekmovalkami," je pojasnila Romanova, ki je doslej največje uspehe dosegala na atletskih stadionih. "To bo moja prva članska tekma, sem najmlajša v reprezentanci, na EP pa si želim približati mojemu državnemu rekordu," je povedala Domjanova. Pleško si po sezoni, polni padcev in vzponov, želi kladivo vreči okrog 72 m, Špilerjeva pa je dejala: "V tej sezoni še nisem pokazala, kar znam, jutri imam še eno tekmo v Novem mestu in želim na tekmi in nato na EP dokazati, da sva na treningih s trenerjem Primožem Kozmusom dobro delala."

Brez norme za EP, vendar v okviru kvote, ki ji je za Slovenijo dodatno razpisala Evropska atletska zveza, na Nizozemsko potujejo Kosmač, Petrač, Korenova in Filipičeva. Slednji si želita osebnega rekorda, Petrač pa se nadeja nastopa v polfinalu.

Članki iz rubrike