sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

STA
STA
0 19.04.2016 14:30:17

Maraton v Radencih ima novo traso

Arsen Perić
Maraton v Radencih, ki ga bodo 21. maja pripravili že 36. po vrsti, ima novo traso. V teku na 42 km, ki bo štel tudi za državno prvenstvo, bodo tekli le en krog namesto dveh, proga pa bo štirikrat prečkala mejo med Avstrijo in Slovenijo. Po zadnjih podatkih se je že prijavilo več kot 4.700 tekačev.

Rok za prijave je peti maj, prireditelji pa pričakujejo 5000 tekačev, s teki otrok in pohodniki pa 10.000 aktivnih udeležencev. Organizirali bodo vrtec za otroke z jahalnim kotičkom, lutkovnimi predstavami in drugimi aktivnostmi, v večernih urah bodo pripravili tradicionalni koncert z osrednjimi gosti Big Foot Mamo, maraton pa bodo obiskali tudi slovenski nordijski smučarji, pričakujejo pa tudi, kot v zadnjih treh letih, tudi skakalnega šampiona Petra Prevca. Kot zanimivost, lani je na 21 km, ki je štel za DP, drugo mesto zasedla smučarska tekačica Lea Einfalt in kot najvišje uvrščena Slovenka osvojila državni naslov.

Lani sta na 42 km zmagala Kenijca Silas Kiprono Too (2:16:20) in Jepkurui Biwot Gladys (2:40:14). Oba bosta naslova branila tudi letos, ko ponovno večina najboljših tujih tekačev prihaja prav iz Kenije, nastopila pa bo tudi Hrvatica Marija Vrajić, ki je lani v Radencih tekla olimpijsko normo.

Slovenske barve bo branil kandidat za olimpijske igre v Riu de Janeiru Tone Kosmač, ki je olimpijsko normo dosegel lani v Zagrebu. "Letos bom v Radencih tekel na 21 km in bom skušal potrditi olimpijsko normo, kar je pogoj za nastop v Riu. V Radencih sem že bil državni prvak na 42 km, tokratnega teka pa se še posebej veselim zaradi nove proge, Pred časom sem imel težave s poškodbo, imel sem natrgano stegensko mišico, kar mi je vzelo dva meseca treningov. Kljub temu sem v dobri formi in mislim, da ne bi smel imeti težav pri potrditvi norme," je dejal Kosmač.


Organizatorji, pri pripravi bo pomagalo 900 prostovoljcev, so pripravili tudi nagradni sklad; za prvo mesto v moški in ženski konkurenci bo na voljo 1000 evrov, po 750 za drugo in 500 za tretje mesto na 42 km, v polmaratonu pa bodo za prve tri razdelili po 500, 300 in 150 evrov. Prvič bodo posebej za slovenske maratonce razpisali nagrade, po 200, 120 in 80 evrov za prve tri 42 km, razen, če bi si kdo pritekel prva tri mesta v absolutni konkurenci; nagrade se ne seštevajo.

"Po lanskem maratonu smo ugotovili, da potrebujemo spremembe, da naredimo korak naprej po priporočilu Mednarodne atletske zveze. Zato bomo maraton na 42 km pripravili v enem krogu. Potekal bo tudi v sosednji Avstriji. Ko smo našim sosedom to predstavili, so nas sprejeli odprtih rok. Prepričam sem, da bomo to v naslednjih letih še nadgradili. Imamo mednarodni certifikat še za pet let. Veseli smo tudi, da se je podpora Radenske z novim lastnikom še nadgradila," je pojasnil predsednik organizacijskega komiteja Boštjan Gelic.

Generalni sekretar Marko Pintarič je dodal: "Proga poteka od Radencev prek Gornje Radgone, prek meje v Avstriji, poteka mimo Cankove, v Gederovcih znova prečka mejo in tako še dvakrat. Na 21 km se v avstrijski Radgoni tekači vrnejo proti Radencem. Ostale proge pa so enake, kot so bile doslej, kot tudi pohod po okoliških gričih. Kot že 25 let poteka tudi otroški del tekov po parku v okolici zdravilišča. Na 230 m je najvišja točka maratona, ki ima 200 m višinske razlike. Proga je bolj razgibana, kot je bila, ni pa pretiranih vzponov. Le en del, 1,5 km proge, ni asfaltiran, ker gre po makadamu po gozdu."

"Atletska zveza Slovenije (AZS) nadaljuje sodelovanje z organizatorji maratonov, Radenci pa so povsem v vrhu po organizaciji in pomenu. Približno 600 podobnih prireditev poteka pri nas vsako leto, včasih tudi po pet, šest na dan, in tudi rekreativcem moramo ponuditi odgovor, kateri tek je boljši in pomembnejši. V zvezi se bomo tudi bolj sistematično lotili tekov na dolge proge. Stane Rozman ima še vedno državni rekord na 10.000 m, ki ga je dosegel leta 1983. Še pomembneje pa je, da dosežemo čim večjo razširjenost tekov tudi med prebivalci naše države," je napovedal predsednik AZS Roman Dobnikar.

Značke: radenci, maraton

Članki iz rubrike