IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

STA
STA
0 06.08.2023 21:04:07

Aleix Espargaro v zadnjem krogu do zmage v Silverstonu

Profimedia
Španec Aleix Espargaro (Aprilia) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP v Silverstonu. V zadnjem krogu je za zmago prehitel vodilnega v seštevku sezone Italijana Francecsa Bagnaio (Ducati), tretji je bil Južnoafričan Brad Binder (KTM).

Bagnaia je tako še povečal naskok v SP; branilec naslova svetovnega prvaka je sicer v soboto na sprinterski dirki ostal brez točk, a je do danes njegov najbližji zasledovalec rojak Marco Bezzecchi (Ducati VR46) padel in končal v pesku. član ekipe nekdanjega zvezdnika Valentina Rossija je, ko je bil na drugem mestu, pretiraval pri lovu na tekmeca na tovarniškem Ducatiju in je po prepoznem zaviranju zdrsnil s steze.

Brez uvrstitve je ostal tudi Španec Alex Marquez (Honda Gresini), zmagovalec sobotne sprinterske dirke. Bolj zadovoljen je bil na koncu njegov rojak Maverick Vinales (Aprilia), ki je bil dolgo tudi v boju za stopničke, nazadnje pa končal na petem mestu.

Avstralec Jack Miller (KTM), na začetku tudi še v ospredju, pa je končal le na osmem mestu. Še slabše se je godilo nekdanjemu svetovnemu prvaku Francozu Fabiu Quartararoju: potem ko je kvalifikacije končal na zadnjem mestu, je tudi v soboto na sprinterski dirki končal povsem v ozadju, danes pa - bolj po zaslugi tekmecev v pesku - iztržil le točko za skromno 15. mesto.

Aleix Espargaro je do zmage prišel v zadnjem krogu, potem ko je prehitel dotlej vodilnega Bagnaio. V zadnjih krogih so dirkače zmotile tudi dežne kaplje, ki so zgostile konkurenco in boj za stopničke je potekal do zadnjega kroga. Na koncu si je zadnjo stopničko zagotovil Binder, potem ko je ugnal Portugalca Miguela Oliveiro.

"Bilo je noro. Hiter sem bil že od starta, motor je bil danes odličen. Ko je začelo deževati, sem se določil, da bom ostal za Bagnaio in čakal. V zadnjem krogu sem lahko napadel, a je bilo zelo napeto, ker je bilo za mano veliko dirkačev zelo skupaj," je dogajanje v Silverstonu opisal zmagovalec, ki je dirko začel šele iz četrte vrste, saj je bil v kvalifikacijah le 12.

Tudi Bagnaia ni bil posebej razočaran, čeprav je bil blizu peti zmagi v sezoni. "Bilo je zelo zahtevno. Izbrali smo mehke gume, toda v dežju nisem vedel, kje so meje. Kljub temu pa je drugo mesto lep rezultat, še posebej po sobotnem dogajanju," je dejal svetovni prvak.

V SP ima zdaj 214 točk, drugi je Španec Jorge Martin iz ekipe Pranmac Ducati, danes je bil šesti, s 173, na tretje je zdaj zdrsnil Bezzecchi, ki je po današnji ničli ostal pri 167.

V razredu moto2 je slavil Španec Fermin Aldeguer pred rojakoma Aronom Canetom in Pedrom Acosto. Zmagovalec najšibkejšega razreda moto3 je Španec David Alonso pred Japoncem Ayumujem Sasakijem in rojakom Danielom Holgadom. V seštevkih sezone ima v moto2 Acosta 156 točk, dve več kot danes deseti Italijan Toni Arblino; v najšibkejšem razredu pa v SP vodi Holgado s 141 točkami.

Naslednja preizkušnja bo VN Avstrije na Spielbergu čez 14 dni.

Značke: motociklizem, sta

Članki iz rubrike