IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

delovna-akcija, maja-ogorevc, irenca, pravljična-hiška Njena.si

Maja in Irenca, popolni kandidatki za Delovno ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 11.10.2019 21:44:34

Škorja in Kajzer favorita v Krškem

Krčan Jernej Hriberšek zadovoljen končuje sezono.
Stane Kadunc
Potem ko se je v soboto končala uradna mednarodna sezona, se počasi zaključuje sezona tudi v sami Evropi. Zadnja dirka v Sloveniji bo danes popoldne ob treh v Krškem.

Na programu je bila sicer zadnja letošnja dirka v pokalu ekip, med domačim Krškim in Lendavo. Toda ta tekma Lendavčanom ni preveč ustrezala, pa čeprav bosta oba njihova voznika nastopila v Krškem. Morali bi si zagotoviti dva tuja voznika, kar pa je bilo zanje verjetno prevelik zalogaj, še posebej, ko so prvo tekmo doma visoko izgubili. V AMD Krško pa so se odločili, da zadržijo ta termin in pripravijo manjšo mednarodno dirko za slovo od sezone pod imenom Pokal AMD Krško. Vsi naši domači vozniki so bili izredno veseli te ideje, da skupaj zaključijo sezono. Nastopu se je seveda odpovedal naš prvak Matej Žagar, ki ima še nekaj obveznosti na Poljskem in ga take dirke niti ne zanimajo. Manjkal pa bo tudi Matic Ivačič, ki je doživel zelo grd padec na Zlati čeladi v nedeljo v Pardubicah, kjer se mu je celo obetala uvrstitev v polfinale te dirke (med dvanajst najboljših!). Toda zagrabila ga je luknja in preko Slovaka Vaculika je poletel proti ogradi.



Dirka bo zelo zanimiva, saj so Krčani povabili zanimive mlade voznike. Iz Poljske bosta prišla Marek Lutowitz in Marcel Kajzer, iz Slovaške Michal Tomka, iz Latvije Francis Gusts in Artjom Trofimovs ter iz Avstrije neznani Patrick Kirchsteiger. Favorita za zmago sta predvsem Ljubljančan Nick Škorja in Poljak Kajzer, dobre karte pa ima edini izkušeni na dirki, Denis Štojs. Za domačina Jurija Hriberška in Ljubljančana Anžeta Grmeka pa bo ta dirka lepa priložnost za nabiranje izkušenj. Dobrodošla dirka pa bo tudi za oba voznika ST Lendave, Daliborja Bota in Daria Vugrinca, saj sta letos imela zelo malo priložnosti za dirkanje. Za zaključek tekmovalne sezone v Slovenije se tako obeta prijetna dirka v malce spremenjenem formatu, saj bo vozilo le dvanajst voznikov. To pa je priložnost, da Krčani in gledalci od drugod lahko vidijo nekoliko drugačno sestavo dirke, ki tako ponuja drugačne dvoboje.

Znana startna vrsta v GP seriji

Letos so bili pri mednarodni zvezi FIM zelo pohiteli z dodelitvijo posebnih povabil za serijo GP v prihodnjem letu. Poleg osmerice najboljših, katerih dokončne uvrstitve smo dobili v soboto po koncu dirke v Torunu, in trojke iz kvalifikacij v Donjem Kraljevcu z Žagarjem, je zdaj znana še preostala četverica, ki je dobila posebna vabila. To so štirikratni svetovni prvak, Američan Greg Hancock, Anglež Tai Woffinden, ki je bil prvak lani, ter Rus Artem Laguta in Šved Antonio Lindback, kot 11. in 12. najboljša med tistimi, ki si vozovnice niso zagotovil po redni poti ali prek kvalifikacij. Iz seznama stalnih rezerv pa smo lahko razbrali, da so dejansko bile v soboto določene "igrice" v samih boksih, saj se je nekaj voženj odvilo močno drugače od pričakovanj. Najslabši posameznik na sobotni dirki je bil prav gotovo Patryk Dudek, ki je v zadnjem mesecu popolnoma izgubil formo, a na koncu le prišel do prepotrebnih štirih točk. Po drugi strani je Žagar v zadnji vožnji, kjer bi moral premagati tri Poljake, vendarle ostal v varni razdalji v ozadju, in Dudek je ostal med najboljšimi. Zdaj se vidi, da so Poljaki zelo dobro vedeli, da Dudek ne bo dobil povabila, in potem je bilo treba to urediti drugače. Vsi vozniki pa tako ali tako vozijo na Poljskem, tako da se za ubogljivost ni treba bati.



Mnogi se še kako dobro spominjajo dirke v Donjem Kraljevcu, kjer je napravil veliko neumnost starter-finišer, ki je že po treh krogih zamahnil s karirasto zastavico. Veliki oškodovanec pa je bil Nemec Martin Smolinski, ki bi bil s tistimi tremi točkami direktno uvrščen v GP serijo. Nagrajen je z mestom prve rezerve v prihodnjem letu, tako da se mu vendarle obetajo dirke na najvišjem nivoju. Je pa zato veliko presenečenje mesto druge rezerve Danca Mikkela Michelsena, ki na Hrvaškem ni navdušil, je pa odlične dirke kazal v finalu EP. Tretja rezerva pa je, kar je sploh presenetljivo, Poljak Bartosz Smektala, lanski svetovni prvak in letošnji podprvak med mladinci. Letos se je sploh prvič zgodilo, da na challengerju na Hrvaškem ni bilo nobenega Poljaka, uradno pa se prav na podlagi te dirke delijo mesta za GP oziroma za rezerve. Danec Anders Thomsen, ki je bil na Hrvaškem peti (prvi po četverici, ki je v GP-ju), je šele četrta rezerva, pa čeprav je praktično do zadnje vožnje v rednem delu dirke v Torunu kazalo, da bo redni voznik v GP seriji, a so ga odnesle igrice. Za njim je Šved Pontus Aspgren, ki je bil tudi dejansko za njim na omenjeni dirki. Zadnje mesto, šesto, pa je pripadlo Francozu Dimitru Bergeju. To pomeni, da so pri FIM izigrali tudi Hrvata Jurico Pavlica, ki je bil uvrščen neposredno za Švedom.



Prizorišča in datumi dirk bodo objavljeni v bližnji prihodnosti. Nekatera so sicer že potrjena z datumi in se prodajajo že karte, kot na primer za Cardiff, Prago in Varšavo. Krškega še ni na tem seznamu, a pričakovati gre, da bo tudi prihodnje leto med organizatorji. Na mednarodni zvezi se še dogovarjajo, ali bo dirk deset ali celo dvanajst. Ta druga številka pride v obzir, če so Avstralci vendarle zgladili vse težave in bo tako dirka pri njih, potem ko je bila med letom celo že potrjena. Na FIM si želijo tudi dirke v Rusiji, Togliatti se trenutno o tej možnosti še odloča. Konec koncev obstaja tudi možnost, da GP končno vendarle pride v Ameriko. Vse bo jasno do konca meseca.



Galerija

Članki iz rubrike