Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 17.08.2019 22:57:21

Žagar v Mallili obtičal v polfinalu

Mediaspeed.net
Švedska Mallila je bila prizorišče šeste dirke letošnje velike nagrade v speedwayju, ki jo je dobil domačin Fredrik Lindgren pred Dancem Leonom Madsnom, ki s tem sam prevzema vodstvo v SP, tretji pa je bil Poljak Maciej Janowski. Slovenec Matej Žagar je osvojil osmo mesto.

VN Skandinavije je lani Žagarju pripeljala do drugega mesta. Zagotovo si je podoben rezultat želel tudi tokrat. Po letošnji navadi je vozil ponovno zelo črno - belo, saj je v petih nastopih dvakrat zmagal, prav tolikokrat je skozi cilj pripeljal kot zadnji, enkrat pa kot tretji.

To je v tistem trenutku pomenilo sedem točk in dve vožnji pred koncem bi morali nasprotniki peljati po skoraj neverjetnem scenariju, da bi se Žagar lahko uvrstil v polfinalne nastope. Na koncu pa se je zgodilo prav to, igra točk in diskvalifikacija Žagarjevega neposrednega konkurenta za vstop v polfinale, nekdanjega svetovnega prvaka, Avstralca Jasona Doyla je pomenila, da se je slovenski adut prebil naprej dobesedno skozi šivankino uho.

Na račun dveh zmag je bil boljši od kar treh tekmecev z enakim številom točk. Startal je v drugem polfinalu, ker je bil vanj uvrščen kot zadnji pa mu je preostala le zadnja neizbrana startna pozicija C, praviloma najmanj ugodna, druga iz zunanjega roba. To se je nato žal izkazalo za resnično najslabšo možnost, saj je v prvem polfinalu s te pozicije skozi cilj kot zadnji privozil favorizirani Poljak Bartosz Zmarzilk, po težkem startu pa se ni kaj bolje godilo niti Žagarju.

Kljub temu je po zunanji strani le zbral toliko hitrosti, da je uspel premagati Danca Mikkla Michelsna, vmes celo ogrožal na drugem mestu vozečega vodilnega v SP, Leona Madsna, a v tem boju zapeljal preveč navzven ter na koncu žal izgubil celo tretje mesto.

Tokrat je bil Žagar najbližje finalu v vsej letošnji sezoni, žal pa mu je dejansko zmanjkalo tudi nekaj sreče. Ostaja pa dober občutek in hitrost, kar bo oboje še kako potreboval že naslednjo soboto, ko bo na imel v hrvaškem Goričanu priložnost, da si na t.i. GP challenge dirki zagotovi nastop v naslednji sezoni SGP serije. Tja se bodo uvrstili najboljši trije iz te dirke. Velik uspeh, ki je Žagarja prav iz Goričana leta 2012 vrnil med elitno petnajsterico.


"Tokrat lahko rečem, kar se je videlo tudi na stezi, da bi bilo z nekoliko več sreče v igri precej več. Sedem točk je sicer glede na letošnje rezultate soliden rezultat, ampak daleč od mojih želja in načrtov," je po dirki povedal Žagar in dodal: "Igra startnih pozicij je bila prepletena tudi s pravimi nastavitvami. Če bi se mi še v polfinalu uspelo po zunanji strani odpeljati mimo Madsna, bi bil končno spet v finalu, kjer bi imel možnost končno poznati kaj znam. Upam, da bom dobro pripravljen tudi pred dirko v Goričanu in si tam zagotovil eno od prvih treh mest in s tem miren preostanek sezone ter obstanek med elito tudi v naslednji sezoni."

Žagar sedaj zaseda 12. mesto, zaradi odličnega izkupička glavnih tekmecev za osmerico, Lagute in Janowskega, pa zdaj za tem ciljem zaostaja za že kar velikih 13 točk.

Naslednja, sedma od desetih dirk bo 31. avgusta v nemškem Teterowu, prizorišču, kjer je Žagar pred dvema letoma že obrnil slabo formo v svoj prid in leta 2017 tam osvojil svojo četrto od petih dosedanjih zmag za VN.

* Izidi:
1. Fredrik Lindgren (Šve) 16 točk, 2. Leon Madsen (Dan) 14, 3. Maciej Janowski (Pol) 15, 4. Artem Laguta (Rus) 16, 5. Mikkel Michelsen (Dan) 6. Martin Vaculik (Slk) po 9, 7. Bartosz Zmarzlik (Pol) 8, 8. Matej Žagar (Slo) 9. Jason Doyle (Avs) 10. Niels K. Iversen (Dan) 11. Emil Sajfutdinov (Rus) po 7 ...
- SP (6 od 10):
1. Madsen 75, 2. Zmarzlik 69, 3. Sajfutdinov, 4. Vaculik, oba 68, 5. Lindgren 63, 6. Dudek 61, 7. Janowski 51, 8. Laguta 50, ... 12. Žagar 37 ...

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike