profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 11.06.2018 15:06:59

Pod Gorjanci ob koncu tedna znova dirkaški praznik

Konec tedna bo na sporedu tradicionalna gorsko-hitrostna dirka Gorjanci. Prva domača postaja državnega prvenstva v sezoni šteje tudi za evropski pokal. Adrenalinskih voženj ne bo manjkalo, na čelu mednarodne delegacije udeležencev velja vsekakor izpostaviti češka dirkača Vaclava Janika in Jirija Svobodo, lani drugo in tretjeuvrščena.

Na čelu domače vrste, ki se bo skupaj z mednarodnimi udeleženci merila na progi med Dolnjo Težko vodo in Velikim Cerovcem, je Milan Bubnič.

Tokrat bo udeležba nekoliko skromnejša kot lani. Preizkušnja na Gorjancih namreč ne šteje več za točkovanje avstrijskega državnega prvenstva, saj se z novim vodstvom avstrijske zveze niso dogovorili za sodelovanje, kar se bo po besedah predsednika organizacijskega odbora Viktorja Levca poznalo zlasti na manjšem zastopstvu dirkačev iz severne sosede Slovenije.

Za letošnjo izvedbo tega tekmovanja z dolgo tradicijo se je prijavilo 82 dirkačev iz desetih držav. Še vedno je največ tujih udeležencev, 34 dirkačev prihaja iz Slovenije, preostali pa iz Avstrije (12), lani jih je bilo 40, Italije (16), Češke (10), Hrvaške (3), Slovaške (3), Poljske (1), Francije (1), Bolgarije (1) in Švice (1).

Dirko bosta skupaj izvedla ljubljansko društvo SA-I in Avto športno društvo Novo mesto. Dirkači se bodo borili za točke slovenskega prvenstva in pokala, dirka pa bo štela tudi za srednjeevropsko prvenstvo starodobnih dirkalnikov, evropski gorsko-hitrostni pokal ter pokal Alpe - Adria.


Dirkaški konec tedna se bo začel s petkovimi tehničnimi pregledi ter tudi sestankom krovne mednarodne zveze Fia in domače AŠ 2005 o prihodnosti evropskega pokala.

Dirkači bodo prvič preizkusili progo na sobotnih uradnih treningih v treh vožnjah, v nedeljo pa bosta na sporedu še dve tekmovalni vožnji, prva ob 10. in druga ob 13. uri.

Odvisno od vremena organizatorji pričakujejo ob trasi od 3000 do 5000 ljubiteljev gorskih dirk in bencinskih hlapov, ki bodo lahko uživali, ne le v hitrih odsekih, ampak tudi v atraktivnih vozilih.

Bolgar Nikolaj Zlatkov bo na ogled postavil vozilo Audi Quattro S1, Švicar Ronnie Bratschi bo pripeljal posebnega Mitsubishija Lancerja. Veliko bo zanimivih vozil med starodobniki, med njimi stari fiati, abarthi, pod Gorjanci bosta zapeljala redka DeTomaso Pantera in Porsche 935, ki ju na cestah sicer ni videti.

Gorsko hitrostna avtomobilska dirka na Gorjance velja za eno izmed zibelk avtomobilskega športa na slovenskih cestah.

Značke: avtomobilizem, sta

Članki iz rubrike