favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 18.01.2018 18:44:30

Marčič padel, rama boli, a Mariborčan nadaljuje reli Dakar

Prehitro je še za veselje, a dejstvo je, da so letos slovenskemu motoristu Simonu Marčiču zvezde bolj naklonjene. Športnik in avanturist iz Maribora, kljub padcu in boleči rami, še naprej vztraja in niti slučajno ne razmišlja o odstopu. Edini slovenski predstavnik na vzdržljivostnem reliju Dakar po južnoameriških brezpotjih je skupno 72.

Marčič je trenutno na poti v San Juan, kamor bo prispel šele proti večeru. Danes se motoristi spopadajo le s povezovalno etapo, ki so jo nekoliko skrajšali in je zdaj dolga dobrih 800 km, a vseeno bo treba priti na cilj s celim dirkalnikom.

"Včerajšnja etapa je bila zagotovo vse prej kot lahka, brez tehničnih težav pa tudi ni šlo. Poleg tega sem že na začetku brzinca enkrat močno padel, pri kakšnih 90 km/h in s tem nekoliko obnovil poškodbo rame izpred dveh let. Tako sem začel taktizirati, da bi prišel varno v cilj. Rama me boli, a me ne ovira toliko, da ne bi mogel voziti. Istočasno mi je včeraj na kilometru 140 začelo spet puščati olje iz cevi, ki so mi jo naredili v Boliviji, zato sem spet šraufal sredi sipin. Naredil sem obvod, odklopil hladilnik in tem preprečil nadaljnje puščanje. To mi je vzelo približno dve uri časa, nato pa sem se veliko ustavljal in po mašini polival vodo, da je ni pregrelo in razneslo. Na koncu mi je uspelo doseči bivak. Dosegel sem Fiambalo," je sporočil Marčič.


Fiambala je tista točka južnoameriškega Dakarja, ki se je dirkači najbolj bojijo, saj visoke temperature zelo zmehčajo pesek. Letos ni bilo tako vroče. Dvanajsto etapo dirke med krajema Chilecito in San Juan v Argentini so odpovedali.

Četrtkovo etapo oziroma vsaj njen del s hitrostno preizkušnjo so prireditelji skrajšali s 375 na 288 kilometrov zaradi pričakovanega slabega vremena in močnega dežja. Nato pa so se organizatorji odločili, da bodo zaradi slabe vremenske napovedi etapo za motocikliste in voznike motornih štirikolesnikov odpovedali zaradi prevelikega tveganja za varnost udeležencev.

Južnoameriški Dakar se bo sklenil v soboto v Cordobi. V vodstvu vzdržljivostnega relija Dakar sta po 11. etapi, ki je dirkače vodila od Belena do Fiambale v Argentini, Avstrijec Matthias Walkner (KTM) med motociklisti in Španec Carlos Sainz (Peugeot) med avtomobilisti. Avtomobilisti in tovornjakarji bodo 12. etapo Fiambala - Chilecito - San Juan vozili nespremenjeno.

Značke: reli, sta

Članki iz rubrike