favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 29.10.2017 09:51:11

Dovizioso z zmago v Sepangu prestavil odločitev o prvaku

Italijanski motociklist Andrea Dovizioso je z današnjo zmago na veliki nagradi Malezije odločitev o svetovnem prvaku v kraljevskem razredu motoGP prestavil na zadnjo dirko sezone. Dirkač Ducatija je zmagal v Sepangu in zmanjšal zaostanek za vodilnim v SP, Špancem Marcom Marquezom, na 21 točk. Marquez je bil danes četrti.

Ducati je v Maleziji sicer slavil dvojno zmago, saj je na drugem mestu končal Španec Jorge Lorezo, tretji je bil Francoz Johann Zarco (Yamaha Tech3)

Tako Marquez kot Dovizioso imata zdaj po šest zmag v sezoni. Odločitev o svetovnem prvaku za 2017 bo tako padla na zadnji dirki sezone v Valencii, Marquez pa ima v rokah vse karte.

"Seveda sem vesel, da sem svoje sanje o naslovu svetovnega prvaka ohranil pri življenju," je še na dirkališču dejal Dovizioso, ki je še edini, ki bi lahko Marquezu preprečil pot do četrtega naslova prvaka. V skupni razvrstitvi zdaj Dovi za Marquezom zaostaja za 21 točk (261:282), na zadnji dirki sezone pa je na voljo še 25 točk. To pomeni, da je tudi ob morebitni zmagi Italijana Marquezu v Valencii dovolj že 11. mesto za nov naslov prvaka, če pa bo za 13. mestom, pa bi lahko slavil Dovizioso. Bržkone gre bolj za račun brez krčmarja.

Na dirkališču v Sepangu (5,543 km), kjer je Dovizioso v dežju zmagal že lani, sta najbolje startala Zarco in Marquez, ki se je izstrelil v ospredje s sedmega mesta. Italijan pa je prehitel v četrtem krogu (od 20), najhitrejša četverica Zarco, Lorenzo, Dovizioso in Marquez pa se je odlepila od ostalih.


Potem ko sta Ducatijeva dirkača prehitela Zarca, je bil do 16. kroga v vodstvu Lorenzo, ki pa je nato predse spustil moštvenega kolega in mu olajšal pot do šeste zmage v sezoni.

"Imel sem dober ritem. Dirka je bila težka, razmere so bile zahtevne, a moj motor je tekel kot po maslu. Za menoj je popoln konec tedna," je še dejal Dovizioso.

In če bo boj za naslov prvaka v kraljevskem razredu vsaj teoretično odprt vse do finalne dirke sezone, pa sta zdaj znana že oba prvaka v razredih moto2 in moto3. Italijanski motociklist Franco Morbidelli je namreč danes osvojil naslov svetovnega prvaka v razredu moto2. Morbidelli, ki je danes končal na tretjem mestu, je naslov osvojil že pred dirko, ko je njegov največji tekmec Švicar Thomas Lüthi zaradi zloma v stopalu odpovedal nastop. Morbidelli je postal prvi Italijan s skupno zmago v moto2 po Marcu Simoncelliju leta 2008.

Medtem pa je Španec Joan Mir (Honda) v najšibkejšem razredu le še potrdil novi status motociklističnega svetovnega prvaka, potem ko je danes osvojil še veliko nagrado Malezije. Naslov v SP je 20-letni Majorčan namreč osvojil že minuli vikend v Avstraliji, v Sepangu pa je prišel še do desete zmage v sezoni.

Zadnja dirka sezone bo 12. novembra v Valencii.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike