Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 10.09.2017 16:54:45

Matej Žagar po zmagi na dirki za VN Nemčije: Zdaj sem spet tam, kjer želim biti

Borut Cvetko/mediaspeed.net
Potem ko je imel večino letošnje sezone precej težav z motorji in slabo formo, je najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar spet zablestel. Na sobotni dirki za VN Nemčije v Teterowu je zmagal in je spet v tesnem boju za osmo mesto skupnega seštevka svetovnega prvenstva, ki omogoča nadaljevanje v elitni konkurenci tudi v naslednji sezoni.

Nemški Teterow je bil v soboto zvečer prizorišče letošnje devete preizkušnje serije Grand Prix. Matej Žagar pa je postal veliki zmagovalec dirke za VN Nemčije, potem ko je v finalu za seboj pustil Slovaka Martina Vaculika ter Avstralca Jasona Doyla in Chrisa Holderja. Žagar je zbral 15 točk, tri dirke pred koncem pa je v svetovnem prvenstvu na devetem mestu, sedem točk oddaljen od osmega Vaculika. Prav osmo mesto je tisto, ki podaljšuje status SGP voznika tudi v sezoni 2018.

Sezona doslej ni bila ena njegovih najboljših, a Žagar upa, da bo konec drugačen. "Če sem čisto pošten, sem na začetku sezone naredil nekaj napačnih odločitev, povezanih z opremo. Zdaj sem spet tam, kjer želim biti. Zdaj gre vse v pravo smer in hvala vsem, ki mi pri tem pomagajo," je Žagar zadovoljen s koncem sezone, tako na najvišji ravni kot v ligaških tekmovanjih na Švedskem in Poljskem, kjer je prav nedavno podaljšal pogodbo z moštvom iz Czestochowe.

"Imel sem nekaj težav s sklopko, a res velika zahvala gre moji ekipi. Odlično so delali, po menjavi pa je motor deloval, kot je treba, starti so bili veliko boljši. To pa je bil ključ do uspeha, saj v finalu ne moreš prehiteti treh tako izenačenih tekmecev. Skupaj smo si priborili zmago," je pot do uspeha, četrtega med elito po Tampereju 2014 in Gorzowu ter Varšavi 2015, opisal serijski slovenski prvak.

Dirko na precej razmočeni progi, zaradi dežja je dan pred tem odpadel tudi uradni trening, je pričel s tretjim mestom, ko je za seboj pustil le favoriziranega Rusa Emila Sajfutdinova. Nadaljeval je z drugim mestom, v tretjem nastopu pa dosegel prvo zmago, potem ko je startal s povsem notranjega položaja. Toplo-hladno se je nadaljevalo tudi v predzadnjem Žagarjevem nastopu v rednem delu dirke. Startal je slabše in se pošteno namučil, da je osvojil tretje mesto. Drugo mesto za Vaculikom pa je bil potreben rezultat in rešilna bilka za osmo mesto in uvrstitev polfinale v zadnji vožnji predtekmovanja.



Žagar pa je dodobra izkoristil ponovljeni start v polfinalu in z zmago dobil polet za veliki finale. S tem si je tudi priboril možnost druge izbire startnega mesta za končni finale. V najpomembnejši vožnji večera je še enkrat odlično startal, povedel in tudi uspešno odbil napad Vaculika, nato pa brez težav odpeljal do konca in suvereno zmagal.

"Prava potrditev, da se je trdo delo moje ekipe, s katero smo se trudili za ta uspeh več kot eno leto, poplačalo na najboljši način in res sem vesel, da mi je to uspelo, vidi se, da sem po tem, ko sem zamenjal pripravljalca motorjev, precej bolj samozavesten. To se vidi tudi po tem, da so moji motorji res hitri, zato ne čudi, da sem celo podrl rekord te steze," je bil nadvse zadovoljen Žagar.

Tudi lani je pravo formo ujel ob koncu sezone. Letos mu ostajajo še tri dirke, v švedski prestolnici, poljskem Torunu in Melbournu, tako da ima najboljši slovenski dirkač še vedno dovolj možnosti za preboj med rešilno osmerico.

Žagarja zdaj čakata dva nastopa na Švedskem, kjer bo njegov klub vozil za preboj v finale druge najmočnejše profesionalne lige na svetu. Stockholm pa bo tudi naslednja postaja najboljših voznikov sveta.

Značke: speedway, sp, matej-žagar

Članki iz rubrike