Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 06.08.2017 16:45:31

Marquez naredil vse prav, Rossi prepozno v bokse

Reuters
Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec dirke svetovnega motociklističnega prvenstva v češkem Brnu. Na preizkušnji elitnega razreda motoGP je bil drugi njegov rojak in moštveni sotekmovalec Dani Pedrosa, tretji pa še en Španec Maverick Vinales (Yamaha).

Na dirki, ki so jo vozniki zaradi grozečega dežja začeli z gumami za dež, so potem številni že po nekaj krogih zamenjali motocikle in presedlali na tiste s pnevmatikami za suho stezo. Pri menjavi pa se je uštel Valentino Rossi (Yamaha), ki je vodil po nekaj krogih, a šel prepozno v bokse ter na koncu iztržil le četrto mesto.

Tako so prava taktika in prava odločitev v pravem trenutku odločili dirko. Na eni strani sta bila oba dirkača Honde, Marquez je bil najboljši tudi v kvalifikacijah, ter Vinales, na drugi pa Rossi; italijanski veteran se je v nekaj uvodnih krogih s tvegano vožnjo in prehitevanji po slabšem startu prebil v vodstvo, toda ko so tekmeci za njim po vrsti odhajali v bokse, se vračali na pnevmatikah za suho stezo ter na vse bolj suhem asfaltu dosegali vse boljše čase, je bilo jasno, da se je Rossi uštel. Ko je tudi sam zavil v boke, je bilo namreč že prepozno, da bi lahko po vrnitvi na stezo prišel na mesta, kjer je bil prej.

Po dveh tretjinah dirke sta bila na prvem in drugem mestu tako oba Hondina voznika, nekaj več dela, da se je prebil na stopničke, je imel Vinales, ki se je po menjavi znašel sredi karavane, a je nazadnje le napredoval na tretje mesto, kar mu je prineslo tudi skupno drugo v seštevku SP. Z le šestim pa se je nazadnje zadovoljil Andrea Dovizioso. To pa je vseeno pomenilo, da je ohranil stik z vrhom v skupnem seštevku, čeprav so zdaj razlike nekoliko večje. Med četrtim Rossijem in dirkačem Ducatija pa je končal še Britanec Cal Crutchlow.

Z drugo zaporedno zmago je Marquez še povečal prednost v SP, zdaj ima 154 točk. Vinales ima 140 točk, tretji v seštevku je Dovizioso s 133, mesto in točko za njim pa je Rossi.



"Na začetku nisem imel dobrega občutka na prvih gumah, pozneje pa je bilo veliko bolje. Začel sem pridobivati prednost, ohranil sem nadzor nad tekmeci. Vesel sem, ker so takšne dirke zelo zahtevne, se pa zavedam, da v SP še ni nič odločenega, saj je sezona še dolga. Seveda pa te točke veliko pomenijo," je bil novih 25 točk vesel današnji zmagovalec.

"Morda sem se en krog prepozno določil za menjavo motorja. A težko je bilo najti pravi čas za menjavo, vseeno sem tudi z drugim mestom zadovoljen. Izteklo se je v redu, tako zame kot za ekipo, tole je super rezultat," pa ga je dopolnil Pedrosa.

Med osmoljenci je bil tudi Lorge Lorenzo. Takoj na začetku dirke je nekdanji svetovni prvak celo vodil, pozneje pa je po ponesrečenem in dolgem postanku za menjavo motocikla zdrsnil povsem v ozadje, a le ujel eno točko za 15. mesto.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden z dirko v avstrijskem Spielbergu.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike