IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

sk
sk
0 16.06.2017 20:44:43

Žagar pred težko nalogo

Žagar z optimizmom čaka na dirko v Terenčanu.
Borut Cvetko/mediaspeed.net
V soboto zvečer bo v Italiji v Terenzanu druga polfinalna dirka v okviru kvalifikacij za GP serijo v prihodnjem letu.

V teh kvalifikacijah letos nastopa tudi naš prvak Matej Žagar, ki v letošnjem svetovnem prvenstvu vozi po sistemu toplo-hladno. Dirka v naši soseščini (Terenzano oziroma po slovensko Terenčan leži blizu naše meje z Italijo v bližini Goriških Brd), je zanimiva tudi za slovenske ljubitelje spidveja, ki bodo tudi med gledalci te pomembne dirke. Ta prvim sedmim voznikom prinaša upanje, da si na koncu priborijo vozovnice za GP serijo v prihodnjem letu.

Sama sestava dirke je zelo močna, saj je med vozniki tudi vodilni voznik v GP seriji, Poljak Patryk Dudek. Med aktualnimi vozniki v tej seriji je poleg Žagarja še Danec Peter Kildemand. Potem so tu tudi nekdanji vozniki v tej seriji, drugi Danec Michael Jepsen Jensen, Poljak Przemyslaw Pawlicki (njegov mlajši brat letos odlično vozi v GP) in Rus Laguta. Zelo nevarni pa so Čeh Vaclav Milik, ki je presenetil s tretjim mestom na VN Češke kot povabljenec, pa drugi Čeh Kus. Ne smemo pozabiti tudi na Hrvata Pavlica ter mlada Avstralca Cooka in Frickeja. Da pa bo konkurenca še zanimivejša, sta tu tudi še dva malce manj znana Šveda Sundström in Asprgren. Na koncu koncev pa moramo omeniti še Nemca Wölberta, ki je presenetil v prvem krogu kvalifikacij.

Zasedba je zelo močna, tako da bo delo za Ljubljančana Mateja Žagarja zelo težko. Pred tednom dni je imel naš Črnovaščan obilo težav z nastavitvijo motorjev in šele na koncu dirke v Pragi odpeljal po pričakovanjih. Močno verjamemo, da so v njegovem taboru odkrili napake in pomanjkljivosti v delovanju motorjev in bo tokrat spet tisti pravi Žagar, kakršnega smo videli v Krškem in v Daugavpilsu.

Tokrat bo z njim tudi njegov ljubljanski trener Franc Kalin, ki je pred odhodom v Italijo dejal: "Matej zelo dobro pozna stezo v Terenzanu, ki je nekoliko specifična v ovinkih in dela mnogim kar obilo težav. Verjamem, da bo tokrat spet tisti pravi Žagar, ki navdušuje. Sama forma pri njemu ni vprašljiva, kar se vidi tudi iz njegovih dirk na Poljskem. Glede na prejete informacije iz njegovega tabora so odpravili tudi težave z motorjem. Prepričan sem, da bomo Italijo zapustili zadovoljni."

Ob osmi uri zvečer bo uradna otvoritev, že 15 minut kasneje pa se začne dirka. Naš prvak je imel tudi kar ugoden žreb, ki mu je namenil številko 2, kar pomeni, da bo dvakrat štartal s pozicije B, sicer pa je našemu asu tokrat glavni cilj uvrstitev med prvih sedem in s tem v zaključni del kvalifikacij, ki bodo letos v ruskem Togliattiju. Seveda pa se ne bo odrekel stopničkam, če se mu bo zanje ponudila priložnost.

Prva polfinalna dirka je bila že v četrtek v nemškem Olchingu. Najboljši je bil Danec Madsen pred Poljakom Piotrom Pawlickim in domačinom Martinom Smolinskim.

Članki iz rubrike