Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 21.05.2017 17:29:19

Vinales na vrhu v Le Mansu in SP, Rossi v pesku

Profimedia
Španec Maverick Vinales (Yamaha) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v Franciji v elitnem razredu motoGP. V Le Mansu je bil drugi Francoz Johann Zarco (Yamaha), tretji pa Španec Dani Pedrosa (Honda).

Osmoljenec dirke je bil nekdanji večkratni svetovni prvak Valentino Rossi, ki je v predzadnjem krogu še vodil, potem ga je moštveni sotekmovalec pri Yamahi Vinales prehitel, Rossi pa je le tri zavoje pred koncem v lovu za njim zdrsnil v pesek in ostal brez uvrstitve in dragocenih točk v SP.

V skupnem seštevku SP je zdaj v vodstvu Vinales, ki ima po tretji zmagi v sezoni 85 točk. Do danes vodilni Rossi je ostal pri 62, prehitel pa ga je tudi Pedrosa, ki ima zdaj 68 točk.

Dirka v Le Mansu je minila tudi v znamenju spomina na Nickyja Haydna; nekdanji svetovni prvak leži v kritičnem stanju v bolnišnici v Ceseni, kamor so ga prepeljali sredi tedna, ko ga je med kolesarjenjem v Riminiju zbil avtomobil. Vsi dirkači so pred začetkom konca tedna v Le Mansu poudarili, kako jih je prizadela njegova nesreča, ter izrazili podporo njegovi družini in bližnjim, tudi na sami dirki pa so na Američana spomnili številčni napisi v znak podpore in spodbude.

Na terenu pa je bilo najbolj zanimivo ob koncu. S starta se je sicer najbolje pognal domači adut Zarco, ki je bil v kvalifikacijah tretji, najboljši dosežek v karieri na treningih v tem razredu pa je za dva kroga spremenil še v vodstvo na dirki. A ni zdržal naleta tovarniških yamah, kmalu sta ga prehitela tako Vinales kot Rossi.

Sredi dirke se je s padcem od sanj po točkah v Franciji poslovil tudi svetovni prvak Španec Marc Marquez (Honda).

V boju za zmago sta bila v zadnjih krogih le še Rossi in Vinales. Italijan je moštvenega sotekmovalca prehitel, toda Vinales je bil blizu; dovolj blizu, da je izkoristil napako tekmeca in njegov nekoliko preširok manever ob zaviranju, tako da se je v predzadnjem krogu znašel v vodstvu.

Rossi je nato skušal tudi nekoliko na silo spet priti do vodilnega položaja, a je pretiraval in tri zavoje pred koncem zdrsnil ter končal v pesku. S tem je na drugo mesto pomagal Zarcoju, tretji pa je bil na koncu Pedrosa, ki je po težavah v kvalifikacijah začel šele s 13. mesta.



"Neverjetno, še v zadnjem krogu sem se moral res trdo boriti. Videl sem napako Rossija in prišel mimo, potem pa sem vedel, da moram dati od sebe 200 odstotkov, če želim zmagati. Uspelo mi je, predvsem pa sem vesel, da sem po dveh katastrofalnih dirkah zdaj spet na vrhu," je bil z razpletom zelo zadovoljen Vinales.

"Odlična dirka. Na startu sem prišel do prvega mesta, a sem vedel, da mi z Rossijem in Vinalesom za hrbtom ne bo lahko. A sem se boril, na koncu pa se je razpletlo sijajno," je bil po največjem uspehu v motoGP presrečen Zarco.

V šibkejših razredih moto2 in moto 3 sta zmagala Italijan Franco Morbidelli in Španec Joan Mir. Za Morbidellijem je v moto2 na drugem mestu končal njegov rojak, Francesco Bagnaia, tretji pa je bil Švicar Thomas Lüthi.

S četrto zmago v sezoni je po petih dirkah današnji zmagovalec tudi v skupnem vodstvu SP s 100 točkami. Lüthi jih ima 80, Španec Alex Marquez, ki je bil danes četrti, pa je skupno tretji z 62 točkami.

V najšibkejšem razredu moto3 je za Mirom končal njegov rojak rojakom Aron Canet, tretji je bil Italijan Fabio di Giannantoni. Skupno je po tretji zmagi v tej sezoni prvi Mir z 99 točkami, Italijan Romano Fenati je drugi s 65, tretji pa Canet s 63.

Dirko v tem razredu je zaznamoval tudi množični padec v drugem krogu, ko je, bržčas zaradi posledic razlitega olja na stezi, skorajda polovica dirkačev končala ob stezi. Dirko so zato prekinili in nadaljevali po čiščenju steze po pol ure.

Naslednja preizkušnja bo v italijanskem Mugellu 4. junija.

Značke: motociklizem, sp

Članki iz rubrike