mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 28.04.2017 18:07:17

V Krškem vse nared za novo sezono speedwaya na najvišji ravni

Nikola Miljković
Na stadionu Matije Gubca v Krškem se bo v soboto z dirko za VN Slovenije začel letošnji boj za naslov svetovnega prvaka v speedwayu.

Na dirki, ki se bo začela ob 19. uri, bodo v elitni svetovni konkurenci tudi štirje slovenski predstavniki. Ob Mateju Žagarju, ki je stalni član serije Grand Prix, bo kot voznik s povabilom nastopil še Nick Škorja.

Kot rezervna voznika pa bosta na svojo priložnost čakala domačina iz AMD Krško, Matic Ivačič in Denis Štojs.

Petkov trening so zaradi dežja sicer odpovedali, za soboto pa je vremenska napoved povsem drugačna, saj vremenoslovci napovedujejo sonce in niti ene kaplje dežja. To pomeni, da bo proga verjetno dovolj zmehčana in s tem še bolj konkurenčna, kot bi bila sicer.

Za najboljšega voznika v zgodovini slovenskega speedwaya, ki je doslej dosegel tri zmage na dirkah za VN, bo to že 77. nastop na dirkah najvišje ravni. Po precejšnjih težavah z motorji v lanski sezoni, ko je šele v zadnji četrtini prvenstva pokazal svoj pravi obraz, za letos napoveduje precej drugačno podobo in dirkanje že takoj na začetku sezone. "Lani se mi je prvič zgodilo, da mi je bilo kar malo žal, da je bilo sezone konec, saj sem s pravimi motorji končno užival in to pokazal tudi s pravimi rezultati," je pred dirko povedal Žagar in dodal: "Čeprav je letos konkurenca res peklenska, verjamem, da sem lahko konkurenčen in želim si, da se z dobrimi rezultati začne že v Krškem. Zakaj ne celo z zmago?"

Letos je ena večjih ugank zagotovo Rus Emil Sajfutdinov, zmagovalec VN Slovenije iz leta 2009, ki zadnja tri leta po svoji volji ni nastopal v tem tekmovanju, tokrat pa le prevzel povabilo in bo tako eden najhujših tekmecev za aktualno konkurenco. Z Žagarjem imata istega poljskega pripravljalca motorjev.

Žreb številk je tokrat opravil najboljši slovenski motokrosist Tim Gajser. Svetovni prvak v razredu MXGP je Škorji namenil startno številko 2, Žagarju pa 3. To pomeni, da se bosta domača predstavnika pomerila že v prvi vožnji, da bo konkurenca res prava, pa bosta ob njiju na startu še nekdanja svetovna prvaka, Britanec Tai Woffinden in Danec Nicki Pedersen.

Škorja bo tako v svojih petih nastopih dvakrat startal z mesta B, ki je drugo od notranjega roba proge, Žagar pa še enkrat ni imel sreče z žrebom v Krškem, saj številka 3 pomeni dva starta iz tretjega startnega položaja, ki je v Krškem običajno manj konkurenčen od ostalih. Tolaži pa ga lahko dejstvo, da ima vsaj statistično gledano najslabše tri startne položaje v svojih uvodnih nastopih, ko bo proga predvidoma še v boljšem stanju kot proti koncu dirke.

Krško bo sicer uvod v dolgo sezono SP, ki se bo nadaljevala še z enajstimi dirkami, po slovenski premieri sledijo dirke v Varšavi, latvijskem Daugavpilsu, Pragi, danskem Horsensu, 22. julija bo polovica sezone s klasično preizkušnjo tega športa v Cardiffu, poleti in jeseni pa bodo še preizkušnje v švedski Malilli, poljskem Gorzowu, nemškem Teterowu, Stockholmu, poljskem Torunu in zadnja 28. oktobra v avstralskem Melbournu.

V SP so letos redni vozniki ob Žagarju še svetovni prvak Američan Greg Hancock, Britanec Tai Woffinden, Poljaki Bartosz Zmarzlik, Piotr Pawlicki, Maciej Janowski in Patryk Dudek, Avstralca Chris Holder in Jason Doyle, Šveda Antonio Lindbaeck in Fredrik Lindgren, Danca Niels Kristian Iversen in Nicki Pedersen, Slovak Martin Vaculik ter Rus Emil Sajfutdinov.

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike