Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 21.04.2017 14:59:47

Žagar v Krško z dobro popotnico konca lanske sezone

Matej Žagar
mediaspeed.net
Naslednjo soboto se bo v Krškem začela nova sezona speedwaya na najvišji ravni. Tako kot lani bo stadion Matije Gubca prizorišče prve dirke sezone svetovnega prvenstva, na njej pa bo, kot upajo prireditelji in sam dirkač, v eni glavnih vlog tudi najboljši slovenski speedwayist Matej Žagar.

Žagar je v tej sezoni praktično že osvojil 16. naslov državnega prvaka, saj po dveh od treh dirk prepričljivo vodi; a, kot je poudaril sam, je med DP in SP velikanska razlika, vseeno pa meni, da je z dobro formo s konca lanske sezone mogoče priti med najboljše tudi v seriji Grand Prix.

"Lahko rečem, da sem zadržal formo s konca lanske sezone. Imam mir, zaupam svojim motorjem in ekipi. To je zelo pomembno, ker greš lahko samo dirkat. Za zdaj gre super, lahko se pa v sekundi vse spremeni. Lani me je stalo tričetrt sezone, pa še precej financ, ker sem financiral pripravljavca motorjev, dobil pa nič kaj vrhunski material. To zgodbo sem končal," je samozavesten 34-letni slovenski adut na dirki.

Ta se bo začela v soboto, 29. aprila ob 19. uri, danes so jo predstavili na novinarski konferenci krovne zveze AMZS v Ljubljani. Prireditelji iz AMD Krško zagotavljajo, da gre vse po načrtih, tako kot vselej bo mednarodna zveza FIM zadovoljna z opravljenim v Krškem, nekoliko jih skrbi le uvedba novosti - na zahtevo mednarodne zveze morajo namreč v tej sezoni vsi prireditelji zagotoviti dodatne zaščitne blazine tudi na ravnem delu steze, ne le ob izhodih iz zavojev. Tako bodo v Krškem nekakšni poskusni zajčki za vse druge prireditelje, vseeno pa večjih zapletov ne pričakujejo.

"Izpostavil bi le novost pri zaščitnih ogradah. To je edini večji poseg oziroma novost, vse drugo je približno isto kot v prejšnjih letih. Zadovoljni smo tudi s predprodajo vstopnic, glede termina pa ... prvomajski prazniki so pač, vseeno pa se ne moremo preveč pritoževati. To, da smo dobili zgodnji termin, je bila bolj naša krivda, ker smo se dolgo odločali o izvedbi dirke," je o pripravljenosti dejal predstavnik AMD Krško Gregor Žigante. Krčani so namreč, potem ko so imeli svojo dirko dolgo v jesenskem obdobju, lani prvič dobili termin na začetku sezone, ki so ga obdržali tudi letos.


Žagar je v Krškem letos opravil eno dirko in en trening, vseeno pa meni, da kakšnih posebnih težav ne bo. "Nihče med nami ni imel veliko dirk v zadnjem času. Če ti gre dobro, je v redu, da imaš kakšno dirko več. Če ti gre slabo, pa je lahko vsaka dirka nočna mora za podstrešje v glavi," je o pomanjkanju močnih dirk pred uvodom v Krškem razmišljal Žagar in dodal, da je na edini tekmovalni preizkušnji na Poljskem brez težav premagal dva tekmeca s SP. Na dosedanjih dirkah za VN Slovenije je bil najbolj uspešen leta 2005, ko je bil tretji in s tem edinkrat na stopničkah, lani pa ni bil najbolj zadovoljen s 14. mestom.

Na startu bosta dva Slovenca, ob Žagarju, ki je po koncu lanske sezone dobil posebno povabilo vodstva tekmovanja za celotno letošnjo, še njegov precej manj izkušeni klubski tekmovalec iz Ljubljane Nick Škorja. Mladi dirkač je v internem boju za posebno povabilo prireditelja, ki lahko na svojo dirko po lastni izbiri povabi enega tekmovalca, premagal Krčana Denisa Štojsa in Matica Ivačiča, ki pa bosta na svoji priložnosti čakala kot rezervi.

"Zdaj bo več možnosti kot nazadnje. Zdaj bo pet voženj, lažje bo nastaviti motor. Potrudil se bom najbolj, kot bo mogoče. Res pa je, da so to najboljši na svetu, tudi motorji so neprimerljivi z našimi. Bomo videli," pravi Škorja, ki je del čara dirk na najvišji ravni okusil že lani; takrat je bil sam v vlogi rezerve, nastopil v eni vožnji in tudi privozil do prve točke v SP.

"Treba se bo še bolj potruditi, še več tvegati in imeti boljše starte. To so vozniki, ki imajo po 15, 20 let izkušenj. Seveda gre meni najprej za nabiranje izkušenj, če bi osvojil, tri, štiri točke, pa bi bil res zelo zadovoljen," še dodaja Škorja.

Dogajanje v Krškem se bo sicer začelo že dan pred dirko, v petek, 28. aprila z uradnim žrebom startnih številk ob 16. uri (prireditelji se za glavno vlogo pri žrebu dogovarjajo z asom motokrosa Timom Gajserjem), uro zatem bo uradni trening, naslednji dan pa se bo dirka začela ob 19. uri.

Značke: speedway, sp

Članki iz rubrike