Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

mu
mu
0 09.04.2017 09:44:23

Hamilton zmagovalec dirke v Šanghaju

Lewis Hamilton
Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec druge dirke sezone svetovnega prvenstva formule 1. Na preizkušnji v kitajskem Šanghaju je svetovni podprvak premagal Ferrarijevega voznika Nemca Sebastiana Vettla, tretji pa je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

V skupnem seštevku sta po dveh dirkah zdaj Hamilton in Vettel skupaj na prvem mestu s po 43 točkami, saj je uvodno preizkušnjo v Avstraliji dobil Nemec pred Britancem.

Za Hamiltona je današnja zmaga že 54. v karieri.

Po dveh dirkah nove sezone se je na vrhu skupnega seštevka že oblikovala podoba, ki je bila po zimskih testiranjih pričakovana: na vrhu je prvi Mercedesov adut Hamilton, povsem zraven pa prvi Ferrarijev mož Vettel. Za zdaj sta druga dirkača obeh moštev še nekoliko manj opazna, tudi danes je predvsem Mercedesov novinec Valtteri Bottas po napaki v vožnji za varnostnim avtomobilom ostal brez stopničk.

Hamilton tokrat ni imel večjih težav na poti do zmage. Začetek dirke v rahlem dežju in na mokri stezi je poskrbel za nekaj kaotičnih krogov in posredovanj varnostnega avtomobila, pozneje pa se je Britanec odlepil od tekmecev, si privozil dovolj naskoka tudi za brezskrben postanek v boksih, in jim prepustil le boj za preostali stopnički. Brez možnosti, da bi posegel v boj za vrh, je bil tokrat njegov moštveni sotekmovalec Bottas, saj se je zavrtel, ko je vozil za varnostnim avtomobilom, pozneje pa z 12. mesta ni mogel višje kot do končnega šestega.

"Trdo smo garali za tole. Vesel sem, da smo udarili nazaj in Ferrarija zadržali za sabo. Očitno smo oboji imeli dobre priprave, današnja dirka pa je bila ena bolj tesnih, v katerih sem sodeloval," je po uspehu razlagal zmagovalec Hamilton.



Dirka je postregla z nekaj zanimivimi obračuni; Vettel je tako prehitel moštvenega sotekmovalca Kimija Räikkönena in nato še Maxa Verstappna v Red Bullu za preboj na drugo mesto, ob koncu dirke pa sta imela interni obračun za tretje mesto še oba Red Bullova dirkača, končalo pa se je z napako Daniela Ricciarda pri zaviranju, tako da se je moral zadovoljiti s svojim četrtim mestom in zadnjo stopničko prepustiti mlajšemu Verstappnu. Ta je začel v ozadju, na 16. mestu, potem pa se je hitro prebijal naprej in bil nekaj časa tudi drugi za Hamiltonom.

"Dobra dirka, lepo sem se zabaval. Upal sem, da bom lahko ogrozil Lewisa, a je imel pravi odgovor na vse poskuse," je bil tudi z drugim mestom zadovoljen Vettel.

Ne najboljšo dirko pa ima za sabo Antonio Giovinazzi; rezervist pri Sauberju je dobil drugo priložnost za nastop po Avstraliji, a je že v soboto raztreščil dirkalnik v kvalifikacijah, danes pa je skorajda na istem mestu še enkrat zletel v zaščitne ograde ter poskrbel, da je moral na stezo varnostni avto. Tudi nekdanji svetovni prvak Fernando Alonso z nekonkurenčnim McLarnom je, potem ko je bil nekaj časa celo v deseterici, moral odstopiti zaradi tehnične okvare.

Skupno je za vodilnima Hamiltonom in Vettlom (prvič po letu 2012 sta na vrhu skupnega seštevka med sezono dva dirkača z enakim številom točk) tretji Verstappen s 25, Bottas jih ima 23, Räikkönen pa 22.

Dirkači bodo tretjo dirko sezone 2017 vozili že naslednji teden v Bahrajnu.

Članki iz rubrike