kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 03.04.2017 18:22:40

Žagar se je moral pošteno potruditi

Jurica Pavlic, Matej Žagar in Nick Škorja na zmagovalnem odru.
Borut Cvetko
Tradicionalno se sezona v spidveju začne z dirko v Krškem na Veliko noč. Tokrat je bila dirka na sporedu dva tedna prej, razlog pa je seveda uvodna dirka v seriji GP.

Organizatorji v AMD Krško potrebujejo določen čas, da za VN Slovenije, ki je v koledarju 29. aprila, pripravijo vse potrebno. Prva dirka za DP je bila dober preizkus pripravljenosti, tako organizacije kot tudi same steze.

Žal bo letošnja sezona v našem spidveju zelo osiromašena. Tokrat smo v Krškem videli na delu le štiri naše voznike. Poleti bo malce bolje, saj bo priložnost dobil tudi kateri od mlajših, ki se pripravljajo tako v Krškem kot tudi v Ljubljani. Za takšno skrčenje voznikov pa je kriva finančna kriza,saj so nekateri zaradi pomanjkanje sredstev izgubili voljo do dirkanja. Svoje so opravile tudi številne poškodbe nekaterih naših odličnih voznikov v zadnjih sezonah, ki so se tako posloviti od tega atraktivnega športa.

Zato so morali organizatorji dirke pogledati tudi čez meje, da so lahko dopolnili štartno listo. Že pred dirko smo glede na listo voznikov lahko sklepali, da sta kandidata za zmago le naš prvak Matej Žagar in Hrvat Jurica Pavlic. Oba sta suvereno dobila vse svoje vožnje, v medsebojni vožnji pa je Pavlic ugnal našega šampiona. Žagarja je na štartu prehitel tudi mladi Škorja, ki ga je naš prvak že ob koncu prvega kroga nato pustil za sabo. Med ostalimi vozniki so največ pokazali ravno omenjeni Ljubljančan Škorja in domačina Štojs ter Ivačič, ki pa vseeno ni bil ravno prepričljiv. Zelo dobro je vozil tudi Italijan Paco Castagna.

V deseti vožnji je mladega Nemca Daniela Spillerja v drugem ovinku prvega kroga odneslo z motorja. Za njim pa je drvel Italijan Gugielmo Franchetti, ki ni mogel storiti praktično nič in povozil ležečega Nemca. Na srečo ga je zadel v predelu pasu in šele potem padel. Kasneje Italijan ni več vozil, ker je bil vseeno malce preveč šokiran. Mladega Nemca pa so morali odpeljati v bolnišnico na pregled in slikanje. Po prvih informacijah pa je utrpel le poškodbo roke.

Pred velikim finalom je bila na sporedu še dodatna vožnja, imenovana "zadnja priložnost", v kateri so se pomerili vozniki, ki so bili po rednem delu uvrščeni med tretjim in šestim mestom. To vožnjo je prepričljivo dobil Škorja pred Ivačičem, ki sta se uvrstila v veliki finale, medtem ko sta bila domačin Denis Štojs in Castagna prepočasna.

V finalni vožnji pa je ponovno odlično štartal Pavlic in povedel. Toda Žagar tokrat ni popuščal in v tretjem krogu z lepim manevrom prehitel Hrvata ter prišel do prve letošnje zmage. Do tretjega mesta pa se je zanesljivo pripeljal Nick Škorja, ki je ponovno dokazal, da gre za zelo talentiranega voznika. S tem pa je, po šahovsko rečeno, osvojil prvi bal za nominacijo posebnega vabila za VN Slovenije čez slabe štiri tedne.

Naslednja dirka bo v Ljubljani, v soboto 15. aprila, kjer se bo dokončno vročilo vabilo za dirko v Krškem in vstopnici za rezervna voznika na tej dirki. Poleg tega pa bo dokončno tudi znano, kam bo kdo od naših voznikov šel na mednarodne dirke, ki se začnejo s prvim majem.

Vrstni red
1. Matej Žagar (AMTK LJ) 17
2. Jurica Pavlic (UNIA Goričan) 17
3. Nick Škorja (AMTK LJ) 14
4. Matic Ivačič 9
5. Denis Štojs (oba AMD Krško) 12
6. Paco Castagna (Italija) 10
7. Nicolas Vicentin (Italija) 7
8. Josef Novak (Češka) 7
Značke: spidvej, krško

Članki iz rubrike