stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

sta
sta
0 25.02.2017 19:42:29

Williams se predstavi: 40-letnica z FW40

Pred prvimi uradnimi testi nove sezone formule 1, ki se bodo v Barceloni začeli naslednji teden, moštva hitijo in predstavljajo dirkalnike za prihajajoče leto 2017.

Danes so novo orožje na stezi razkrili pri Williamsu, ob 40-letnici delovanja ekipe v tem tekmovanju se bo dirkalnik imenoval FW40.

Pri Williamsu, ekipa je pred sezono po dolgih pogajanjih ostala brez mladega finskega dirkača Valtterija Bottasa, ki so si ga zaželeli pri Mercedesu kot zamenjavo za upokojenega svetovnega prvaka Nica Rosberga, so danes v Barceloni uradno odstranili pregrinjala z dirkalnika. Prvo predstavitev so imeli sicer že prejšnji teden, a takrat je šlo za spletno različico dirkalnika, ki je bil tokrat razstavljen tudi v živo.

Williams bo imel zanimivo vozniško kombinacijo, saj bosta za volanom v letu 2017 brazilski veteran Felipe Massa, ki je preklical upokojitev po koncu lanske sezone, ter Kanadčan Lance Stroll, ki bo doživel krst v tem tekmovanju na prvi dirki v Melbournu 26. marca.

Novi dirkalnik ima tudi značilno obliko plavuti morskega psa za voznikom, podoben aerodinamičen pripomoček imajo tudi bolidi Sauberja, Renaulta, Force Indie in McLarna. V moštvu želijo priti do kakšnega mesta višje v konstruktorskem seštevku, lani so sezono končali na petem.


Večina moštev je zdaj že predstavila svoje dirkalnike, čakajo le še pri Haasu, Red Bullu in Toru Rossu, vsa trojica naj bi to naredila v nedeljo.

Že v petek pa sta se z novima dirkalnikoma predstavila še dva sedanja ali nekdanja velikana tega športa. Ferrari je za nekdanjega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla pripravil bolid SF70H, s katerim naj bi Nemec in moštveni sotekmovalec Finec Kimi Räikkönen skušala navzgor pomakniti tretje mesto lanskega konstruktorskega seštevka ter svoji končni uvrstitvi, četrto in šesto mesto.

Italijani so dirkalnik, ki je že njihov 63. v zgodovini tega moštva v formuli 1, predstavili v petek na svoji testni stezi v Fioranu. "Ekipa je že zdaj pri razvoju precej dlje, kot je bila v enakem lanskem obdobju. Prepričan sem, da si lahko obetamo veliko in izpolnimo zastavljene cilje," je ob predstavitvi dejal prvi voznik rdečih Vettel.

McLaren uspehe pogreša že precej časa, zadnja zmaga je iz leta 2012, so se pa pri ekipi iz Wokinga odločili za precej vidno zunanjo spremembo. Dirkalnik za sezono 2017 bo pretežno oranžne barve - takšne so bile originalne dirkaške barve ekipe, s katero je začel Bruce McLaren. A nazadnje so bili McLarni oranžni na testiranjih leta 2006, na dirkah pa te barve ni bilo že od leta 1971.

Z novim MCL32 naj bi se pri ekipi vrnili na pota stare slave, ki jih bosta skušala doseči izkušeni veteran Španec Fernando Alonso in novinec v ekipi Belgijec Stoffel Vandoorne, ki je zamenjal upokojenega Britanca Jensona Buttna. "Verjamemo, da lahko spet zmagujemo," je pred novo sezono optimističen Alonso.

Članki iz rubrike