atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

ou
ou
0 10.02.2017 10:06:25

Podlunšek pred prvo dirko sezone: "Večji del odgovornosti za rezultat nosim sam"

"Po vsem lanskoletnem delu na letalu lahko zdaj končno potrdim, da je naš dirkalnik ob dobrem letenju pripravljen tudi na finale. Je pa res, da mi je Abu Dabi do zdaj še vedno pripravil kakšno presenečenje, za začetek z vremenom, zato bom z napovedmi previden," je pred svojo prvo dirko sezone v Abu Dabiju povedal Peter Podlunšek, eden od štirinajstih Master pilotov svetovnega prvenstva Red Bull Air Race.

Po odličnem drugem mestu v končni razvrstitvi pokala Challenger leta 2015, je pilot iz Murske Sobote dobil tako želeno vstopnico v razred Master – skupino štirinajstih najboljših pilotov na svetu, ki se na osmih dirkah sezone merijo za naslov svetovnega prvaka najhitrejše motošportne serije na svetu. Vsak začetek je težak, še toliko težji pa je vstop v motošportni razred, ki poleg vrhunskega pilota zahteva tudi vrhunski dirkalnik. Eno brez drugega ne gre, in če se pilot hitro navadi dirkalnega letala, je razvoj tega toliko zahtevnejše opravilo. Na vprašanje, kako se počuti zdaj, ko ni več novinec, Peter Podlunšek odgovarja: "Kot novinec se lahko vedno izgovoriš na dejstvo, da si novinec, a to ne pomeni, da je bila prva sezona za nas lahka. Ko gledam nazaj, se sprašujem, kako nam je sploh uspelo, saj se še dobro spomnim, kako sem se na otvoritveni dirki v Abu Dabiju počutil lansko leto, in vem, kako se letos. Letos smo v sezono vstopili pripravljeni in prišli dirkat že na prvo tekmo. Na splošno je zdaj lažje, ker natanko vem, kaj lahko pričakujem od sebe in od letala. Za sabo imam že dva treninga, dvakrat sem že bil v progi in se prepričal, da lahko sproščeno letim."

Peter Podlunsek

Vremensko nestanovitna lanska sezona, lokacija, proga, nova odgovornost
Lanskoletno sezono je zaznamovalo predvsem izjemno nestanovitno vreme kot najbolj tvegana spremenljivka prvenstva, ki se je povsem enakovredno vključila v tekmo in krojila rezultate. "Seveda mi je Abu Dhabi mi je do zdaj še vedno pripravil kakšno presenečenje, predvsem kar se tiče vremena. Letos nas tu sicer ni pričakal pravi orkan, bilo je malo boljše, je pa vseeno mrzlo in vetrovno. Sicer se tu v Abu Dabiju počutim odlično, saj je mesto zelo umirjeno in nam transferji med letališčem in drugimi prizorišči ne povzročajo stresa. Ozračje med piloti pa je seveda naelektreno, kot se za prvo dirko prvenstva spodobi, Vse nas zanima, kje smo s svojim letenjem in z letali. Moja pričakovanja so seveda bistveno višja od lanskih, saj zdaj vemo, kje je naše mesto. Letalo leti mehko, je zanesljivo in zelo hitro. Letos bo tako veliko več odvisno od mene, od tega, kako bom sestavil dirko. Proga nad zalivom Corniche ni preveč zahtevna, ima pa nekaj pasti. Veliko bo odvisno od tega, kako natančno mi bo uspelo odleteti linije. Štelo bo namreč že najmanjše odstopanje od idealne linije in na končni rezultat bo vplivala predvsem taktika," o lokaciji, progi in o (svoji novi) odgovornosti pove Peter.

Konkurenčno letalo, ki se lahko bori za prva mesta
Letalo, ki ga za Novo leto 2016 Peter Podlunšek kupil od japonskega sotekmovalca Yoshija Muroye, je od nakupa do danes doživelo revolucionarno preobrazbo. Ne le, da ga je v svojo značilno dirkaško rdečo oblekel Rossijev oblikovalec Aldo Drudi, letalo je doživelo tudi mnogo tehničnih modifikacij oziroma izboljšav. "Letalo je definitivno povsem drugačno od letala, ki smo ga kupili lansko leto. Modificirano je bilo že na prvi dirki in nato na vseh naslednjih. Ob koncu sezone je tako nastalo konkurenčno letalo, ki se lahko bori za prva mesta. Letos imamo torej v rokah potencial, tako dobesedno kot v prenesenem pomenu. Vsaj naš glavni tehnik Dax Wanless bi potrdil, da je naše letalo z dobrim letenjem pripravljeno na finale," zaključi Peter, ki bo jutri že ob 16:00 po lokalnem času poletel na kvalifikacijah, v soboto ob 14:00 pa v prvem krogu dirke na izpadanje.

Dirka v Abu Dabiju bo tudi diamantna obletnica prvenstva, saj bodo piloti v soboto poleti že na 75. dirki od nastanka serije, obenem pa bo to deseta dirka, ki jo gosti glavno mesto Združenih Arabskih Emiratov. Lanskoletni svetovni prvak Matthias Dolderer bo poskušal obraniti naslov, je pa res, da sta dve zaporedni zmagi na prvenstvu uspeli le današnjemu komentatorju serije Paulu Bohnommu. Drugi nepredvidljivi faktor na dirki bosta novinca Mika Brageot, prvi udeleženec program Master Mentoring Program, in Christian Bolton, ki je lansko leto svojo priložnost na zadnjih dveh dirkah prvenstva dobil zaradi usodne helikopterske nesreče legendarnega Hannesa Archa. Pokal Challenger je bogatejši za tri nove pilote, od katerih eden prihaja s Kitajske.

Red Bull Air Race 2017 - koledar
Februar 10-11: Abu Dabi, ZAR
April 15-16: San Diego, ZDA
Junij 3-4: Čiba, JAP
Julij 1-2: Budimpešta, HUN
Avgust 12-13: EU
September 2-3: EU
Oktober: 14-15: Indianapolis, ZDA

Članki iz rubrike